Домашен хляб
15-20 часа
лесно
9+
Необходими продукти
1/4 ч.л. суха мая
1 1/2 ч.ч. топла вода
3 ч.ч. брашно + допълнително за поръсване (може да използвате брашно по желание, в случая е комбинация от равни части пшеница, ръж и лимец)
1 1/2 ч.л. сол
царевично брашно или пшенични трици за поръсване
Хранителен състав:
пшеница: витамини А ,D, B1, B2, B3, B6, B9 и се смята за шампион по съдържание на витамин Е сред зърнените култури
ръж: манган, триптофан, фосфор, магнезий, витамини от B комплекса: B1, B2, B3, B5, B6 и B9. Колкото по-тъмно е ръженото брашно, толкова по-наситено е на фибри!
лимец: значителни количества калий, магнезий, манган, а също така и калций, желязо, цинк, фосфор и сяра, витамини В1, В3, Е
Стъпки на приготвяне
1. В голяма купа изсипваме брашното, маята, солта и заливаме с водата. Разбъркваме за кратко. Образува се лепкаво тесто. Покриваме с найлоново фолио и оставяме да отпочине в топло помещение (около 21 градуса) за 12-18 часа
2. Тестото е готово, когато повърхността му е покрита с балончета. Леко покриваме работна площ с брашно и поставяме тестото върху нея. Поръсваме с брашно и отгоре, прегъваме 2-3 пъти тестото на топка и го покриваме с фолио. Престоява 15 мин.
3. С набрашнени ръце оформяме тестото на топка. Поставяме го върху чиста домакинска кърпа, поръсена с царевично брашно с премачканата част надолу. Покриваме с друга кърпа и оставяме да престои 1-2 часа. Тестото е готово, когато удвои размера си.
4. 20 мин. преди да е готово тестото, включваме фурната на 240 градуса да загрее и поставяме вътре съда, в който ще печем да се затопли (в случая е използвана чугунена тенджера, може да се ползва и керамична). Когато тестото е готово, внимателно изваждаме тенджерата от фурната, махаме капака и поставяме тестото с премачкването нагоре
5. Покриваме и печем 30 мин. Махаме капака и запичаме още 15-20 мин. докато хлябът придобие апетитна кафява коричка. Изваждаме го от тенджерата и го оставяме върху дървена поставка или решетка да изстине напълно (1 час) преди да го разрежем. Ммммм вкусно.....
2 thoughts on “Домашен хляб”