За тази рецепта използвах бял боб, който предварително накиснах във вода за 24 ч. и добавих лъжица лимон. После варих в гювеч на 130 гр. С за около 8 ч. Всъщност у дома от години си приготвяме боба в гювеч на ниска температура за дълго време и както казва мъжът ми _ „става мозък“. Разбира се, вие може да използвате по-кратката версия на варене в стандартна посуда или херметическа тенджера Важното е да е добре сварен. Ако зърната тропкат и след дълго варене, по-добре не го използвайте, нито за вас, нито ли за детето. Но това си го знаете и без да ви го казват/пишат.
Пастет от боб
20 мин.
лесно
12 +
Необходими продукти
200 гр. сварен и отцеден бял боб
6-7 сушени домата 1 бр. скилидка чесън 1 ч. л. пресен риган 4 с. л. зехтин малко количество хималайска солХранителен състав:
Боб: Витамините В4, фолиева кисилина, Е, К1 и миниралите - желязо, калций, калий, магнезий, селен, фосфор и цинк. Сушени домати:
Стъпки на приготвяне
1. Ако сме сварили бобът предварително, пастетът се приготвя много бързо. Ако не, действаме с план. Накисваме боба за 24 ч. с лъжичка киселина (оцет, лимон, суроватка). След изтичане на времето го изплакваме добре под течаща вода. Сваряваме боба.
2. Накисваме за 30 мин. сушените домати. Оцеждаме ги от водата, прибавяме боба и подправките и пасираме добре.
3. Гъстотата на пастета може да определите сами, според личните ви предпочитания.
Пастет от боб
Facebook Comments Box
1 thought on “Пастет от боб”