Каша от просо, амарант, банан и ябълка
20 мин.
лесно
7 +
Необходими продукти
1 с. л. просо накиснат предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
1 с.л. амарант накиснат предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
1 бр. средно голяма ябълка
1/2 банан
1 с. л. кокосово масло
Хранителен състав:
Амарант: всички незаменими аминокиселини, витамин Е, магнезий, фосфор, калций, желязо и фибри
Просото: магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган, фолат, холин, ниацин, както и витамин К и Е.
Ябълка: целулоза, фруктоза, калий, бор, флавоноиди, пектин, ябълчена и лимонена киселина., дъбилни в-ва, итамини В1, В2, С, Е, Р и РР
Банан: фибри, витамин А, В4, С, фолиева киселина, манган, калий, фосфор
Стъпки на приготвяне
1. В тенджера кипваме около 200 мл. вода. Прибавяме просото и амаранта и варим на умерен котлон около 10-12 мин. Махаме тенджерата от огъня и оставяме за 5 мин. със затворен капак.
2. През това време обелваме банана и ябълка и ги пюрираме в блендер заедно с подправката, която предпочитаме. Прибавяме и сварените просо и амарант и пасираме повторно до получаване на хомогенна смес.
3. Когато кашата достигне стайна температура прибавяме и избраната от нас мазнина.. Цвета на кашата зависи от това, колко бързо ще се окисли ябълката.