Супа от спанак

40 мин.

лесно

10 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (8 гласа, средно: 4,50 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 връзка спанак
2 л. вода
1/2 от малка глава лук
1 бр. морков
2 скилидки чесън
1 малък домат илик 1/2 бурканче домати
1 бр. картоф
20 гр. гхи + 2 с.л. олио
1 жълтък
3 с.л. кисело мляко
щипка сода
подправки - джоджен, магданоз, 1/2 ч.л. зеленчуков бульон

Хранителен състав:

Спанак: Витамини В3, В5, ,В6, С ,Е, К , бета-каротин, биотин, фолиева киселина, желязо , йод, калий, калций, манган, магнезий, селен, натрий, фосфор, хром, цинк, целулоза

Стъпки на приготвяне

1. Кипваме водата и в нея пускаме спанака за 3-4 мин. заедно с щипка сода. Изключваме котлона и оставяме зеленчука вътре да се попари. От спаначната вода отделяме няколко черпака и към тях добавяме от домашния зеленчуков бульон. Разбъркваме го добре.

2. В друг дълбок съд разтопяваме гхи маслото, прибавяме олиото и към тях добавяме лукът,моркова и чесъна. (Настъргваме на ренде моркова с цел при задушаването да оцвети в оранжев цвят супата). Прибавяме веднага 1 черпак от спаначната вода.
Когато лукът поомекне добавяме картофа и доматите и задушете за около 5 мин. Всеки път, когато водата изври добавяме още от спаначната вода.

3. През това време отцеждаме спанака и го наситняваме. Прибавяме го към задушените зеленчуци заедно със спаначната вода и разтвореният зеленчуковият бульон. Варим още 10 минути и изключваме котлона.

4. От жълтък и киселото мляко приготвяме застройка.
Разбъркваме двете съставки и при постоянно разбъркване добавяме към тях 3-4 черпака от супата, след което при постоянно разбъркване връщаме готовата застройката в супата.

5. Към готовата супа добавяме подправките магданоз или джоджен. Може да поръсим с натрошено сирене. При необходимост пасираме.

Супа от спанак

Супа от спанак

В тези студени зимни дни няма по-хубав обяд от топла ухаеща супа, която ме връща в онези радостни дни от моето детство. и така съвсем неусетно докато храня малката си дъщеря …“отлитам“.. ммм, че вкусно, ммм, колко безгрижно… Внимание, всяко разсейване по време на хранене води до образуване на нови петна от храна по детските дрехите, въпреки лигавника.

П.П.В тази рецепта може да използвате зеленчуков бульон.

papkane2

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *