Крем от боб.
Дъщеря ми в началото му се мръщеше на боба.
Но сега като каже: Мамо, мамо, мами 🙂 искам бобче….. и веднага се заемам да приготвям. Ето и една хитрина, която прилагам у дома. Винаги си имам малко боб замразен. По този начин мога за 20 мин. да сготвя всички останали съставки и накрая към ястието да прибавя само замразеният боб.
Относно варивата, ето какво споделя за проф. д-р Лиляна Трифонова
„Варива (боб, леща, грах, соя)
и ядки (орехи, фъстъци, бадеми, лешници)
От всички растителни храни те са най-богати на белтъци и витамини от група В, но почти не съдържат витамини С и А.
Тъй като са по-трудносмилаеми, варивата се въвеждат в менюто на детето след 9-месечна възраст.
Ядките съдържат повече лесноусвоими мазнини и витамини от група В, имат висока енергийна стойност, но не са подходящи за малкото дете поради опасност от задавяне. Могат да се използват в смлян вид при приготвяне на десерти за детето след 1 година.“