Тиквеник от лимец
90 мин.
средно трудно
12 +
Необходими продукти
1 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.ч. брашно от лимец
1/2 ч.ч. бяло брашно за омесване
1/4 чаена чаша слънчогледово олио
1/3 чаена чаша топла вода
100 гр. стафиди
200 гр. тиква
олио за намазване на всяка кора
Хранителен състав:
Тиква: витамини В1, В3, В5, В6, С, бета-каротин, фолиева киселина, мед, магнезий, калий.
Брашно от лимец: витамините А, В и Е, белтъчини и минерали - цинк, магнезий, манган, фосфор.
Стъпки на приготвяне
1. Смесваме двата вида брашно и солта. Към тях прибавяме течните съставки и омесваме меко тесто. За готовността му разбираме по това, че не залепва по пръстите или плота, на който месим.. Внимаваме при омесването да не прибавим много брашно, което да направи тестото твърдо.
2. Разделяме тестото на 3 еднакви по големина топки, всяка една от които разточване на тънка кора. Намазваме я с олио, поръсваме обилно с настърганата тиква, стафидите (които ще предават сладостта на плънката) и орехите (смлени на брашно). Завиваме кората. Изравняваме дебелината на рулото чрез издърпване или нагъване, намазваме повърхността й с олио и я поставяме в тава за печене.
3. Печем в предварително загряна фурна на 180 градуса за 25-30 мин. Преди да я извадим проверяваме с клечка за зъби вътрешността на баницата, ако излезе суха или леко влажна, това е знак, че е готова. Намазваме повърхността баницата с вода и я завиваме за 10 мин.