Просо с ананас и ябълка
20 мин.
лесно
10 +
Необходими продукти
2 с. л. просо, накиснато предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
1 ч. л. гхи
1 цял резен от ананас с дебелина около 2 см.
1 бр. малка ябълка
Хранителен състав:
Просо: магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган, фолат, холин, ниацин, както и витамин К и Е.
Ябълка: целулоза, фруктоза, калий, бор, флавоноиди, пектин, ябълчна и лимонена киселина., дъбилни вещества и витамините В1, В2, С, Е, Р и РР.
Ананас: минералите - желязо, калий и калций, йод и витамини от групата В, витамин А и С.. Съдържа бромелин - стимулиращ храносмилането фермент.
Стъпки на приготвяне
1. В 200 мл. кипната вода слагаме просото. Варим около 10 мин. на умерен огън. Махаме от котлона и задушаваме под капак за 5 мин.
2. През това време обелваме внимателно кората на ананаса и премахване сърцевината от резена. Обелваме и почистваме ябълката. Нарязваме плодовете на малки парчета и ги пасираме продължително време.
3. Свареното просо отцеждаме от водата. Прибавяме го при пасираните плодове и пасираме повторно. Добавяме мазнината и разбъркваме цялата каша.