Лека-полека се опитвам да въведа цвеклото в менюто на 15 месечната ми дъщеря. Признавам, че не е лесна задача, предвид силния аромат на цвеклото. Но с тази рецепта успях!
Елда с цвекло и плодове
40 мин.
лесно
12 м.
Необходими продукти
3 с. л. елда, накисната предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
1 ч. л. гхи или кокосово масло
2 резена от сварено на пара цвекло, всеки от които с дебелина около 3 см.
1/3 от банан
1/2 от ябълка
Хранителен състав:
Елда: витамин В2, В5, фолиева киселина, калий, калций, магнезий, фосфор, селен, мед, цинк
Цвекло (сварено): Витамините А, В2, В4, фолиева киселина, вит. С и миниралите - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор
Стъпки на приготвяне
1. В 200 мл. кипната вода слагаме добре изплакнатата елда. Варим около 10 мин. на умерен огън. Махаме от котлона и задушаваме под капак за 5 мин.
Отделно сваряваме на пара цвеклото за 15 мин. или до омекване.
2. През това време обелваме банана и ябълката. Нарязваме ги на малки парчета, прибавяме и свареното цвекло и ги пасираме продължително време.
Отцеждаме елдата от водата. Прибавяме я към пюрето и пасираме повторно. Добавяме мазнината и разбъркваме.
Спасибо, отличная статья.
Спасибо! 🙂