Поредната рецепта за самостоятелно хапване с ръка! Ако следите, количеството храна което хапва детенцето ви, то претеглете предварително всяко едно от кюфтенцата от леща!
Кюфтета от леща
45 мин.
лесно
12 +
Необходими продукти
1 ч. (с вместимост 100 мл.) червена леща, накисната от предната вечер във вода и лъжица киселина - оцет, суроватка или сок от лимон
1/2 от малка китка магданоз 1 бр. малка глава лук 1 бр. яйце 1 бр. зелена чушка 1 бр. червена чушка 1 ч. л. червен пипер 1/2 ч. (с вместимост 100 мл.) финни овесени ядки или брашно 1/2 ч. л. зеленчуков бульон (рецептата може да намерите на сайта) или сол 1/2 ч. л. кимионХранителен състав:
Червена леща: желязо, калий, тиамин и фолати
Яйца: белтъчини, витамините A, D и E, D, холин.
Печени чушки: витамини А, В1, В2, В6, С и Е, , биофлаваноиди, калций, магнезий, фосфор, желязо, калий, ниацин, триптофан, цинк.
Стъпки на приготвяне
1. Слагаме лещата в тенджера и ги я покриваме с вода. От момента, в който започне да кипи, я варим в продължение на 15 мин. и след това отстраняваме от огъня. Прецеждаме лещата много добре и я слагаме в голяма купа.
2. Пасираме я. Добавяме останалите съставки, като предварително сме ги нарязали на малки парченца. Сместа трябва да бъде лепкава и лесна за оформяне. Ако не е, това означава, че не сте отцедили лещата много добра. Няма проблем, просто добавете още овесени ядки или брашно. Алтернативно, нека почива в хладилника за 10-15 минути. Всъщност може да използвате и малко по-мокра смес, разликата ще е в това, че кюфтетата ще сипвате в тигана с лъжица и ще бъдат по-тънки.
3. С мокри ръце оформяме кюфтетата. Намазваме с мазнина дъното на тиган за палачинки. На умерен котлон я загряваме и поставяме да се запечатат кюфтенцата от двете страни. За всяка от страните по 2-3 мин.