Непретенциозна рецепта, която обаче беше харесана на обяд и на вечеря. Разликата между двете ястия беше в заменения жълтък от обяда с натрошено сирене за вечеря.
Ориз с тиквички и жълтък
40 мин.
лесно
8 +
Необходими продукти
1 ч. ориз ( с вместимост 250 мл.)
2 бр. тиквички, измити почистени от дръжките и нарязани на едро ренде
1 бр. сварен жълтък
1 скилидка чесън, обелен и смян на преса
2 с.л. зехтин
1 бр. морков, обелен и нарязан на малки кубчета
1/2 от глава лук
1 ч. л. сух джоджен
1 ч.л. домашен зеленчуков бульон ( за деца 11+) - рецептата за бульона може да видите на сайта
Хранителен състав:
Тиквички: Витамин В1, В2, В6, С, К, бетакаротин, фолиева киселина, мед, манган, магнезий, фосфор, калий, целулоза.
Ориз: фибри, захари, мазнини, витамини В2, В4, фолиева киселина, минерали – калий, флуорид, фосфор, магнезий, калций, селен, желязо, аминокиселини
Стъпки на приготвяне
1. В дълбок съд завираме малко вода (100-150 мл.). Във водата пускаме лука, чесъна, моркова и ги задушаваме за 5 мин. Добавяме ориза, подправката и 3 1/2 ч. топла вода. Намаляваме котлона и покриваме тенджерата с капак.
2. Когато остане малко количество вода опитваме няколко зърна, за да проверим готовността на ориза.. При готовност махаме ястието от котлона и добавяме тиквичката. Затваряме капака за 10 мин.
3. Добавяме жълтъка директно в чинията, в която ще поднесем обяда и го намачкваме с вилица или пасираме . Заливаме кашата с малко зехтин.