Плодови пюрета.
Първите сурови плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи.
Най-подходящо пюре от плод в началото на захранването е:
– ябълка (сладка)
– круша (сладка, не много твърда)
– грозде (обелени зърна)
– банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
– авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)
Плодови пюрета
Може след 6 м.
– само някои плодове (банан; авокадо; грозде; пъпеш; ябълка – спорен плод; манго – евентуално)
– не трябва да предизвикват никакъв стомашен дискомфорт
Най-добре след 8 м.
– всички гореизброени могат да се включат и от 8 м.
– суровите плодове са по-силен алерген от термично обработените
– плодовите киселини стимулират двигателната активност на стомахчето (проблемите идват в по-късна възраст)
– суровите плодове съдържат доста фибри (товарят храносмилането)
– в много схеми на захранване сурови плодове се предлагат именно след 7-8 м. (с някои изключения)
Как да изберем и съхраним кокосовото олио?
Когато избирате кокосово олио, предпочитайте такова, направено във Филипините. Като най-голям износител в световен мащаб те дават „А“ стандарта за качество. Избирайте нерафинирано олио, ако ще го ползвате за варене и печене на фурна и фракционирано, ако ще пържите. Избягвайте хидрогенизирани кокосови масла, заради риска от съдържащи се в тях транс мазнини.
Кокосовото масло може да се съхранява на студено място в затворен съд до две години. Смята се, че е по-устойчиво в твърда форма, т.е. съхранявано при температури под 24,5 градуса Целзий. Подробна и полезна информация за кокосовото масло може да намерите тук.