Кремообразна доматена супа

50 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

2 с.л. масло
1 малка глава лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязан
10 бр. домати "Рома", нарязан на кубчета
1 ч.л. кафява захар
1/2 ч. пармезан, настърган
2-3 ч. зеленчуков бульон, рецептата може да видите на сайта
1/4 ч. сметана (по избор)
щипка сол
щипка черен пипер (след 2 г.)
пресен босилек

Хранителен състав:

Домати: витамините А, В4, С, К1 и минералите калций, калий, магнезий, натрий, флуорид и фосфор.

Стъпки на приготвяне

1. В дълбока тенджера разтопяваме маслото на средна температура. Добавяме лука докато стане полупрозрачен. Добавяме чесъна и щипка сол за още една минута.

2. Добавяме домати, кафявата захар и ги оставяме да се готвят за около пет минути. Прибавяме зеленчуковият бульон., когато заври намаляваме топлината до ниска и готвим около 30 минути. Накрая добавяме сметаната и пармезанът.

3. Пасираме супата.

Поднасяме с крутони и босилек.

Кремообразна доматена супа

Кремообразна доматена супа

 Dомат – готвен, пюре: 8 м.
Проблемът в суровите домати е преди всичко киселината (лимонова киселина – като тази в цитрусите), както и хистаминът.

– пюре/готвен: след 8 м. (хистамин, провокира изявата на алергии)
– суров: след 12 м. (при алергични деца)

Facebook Comments Box


2 thoughts on “Кремообразна доматена супа”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *