Зеленчуци:
– морков, пащърнак, тиквичка, чушка (5-7 м.)
– броколи, карфиол, царевица, праз, зелен фасул (6-8 м.)
След 9 м. могат да се дават зеленчуци 2 пъти дневно.
След зеленчуци на обед, за вечеря може:
– зеленчукова супа
– зеленчуково пюре
– зърна или каша със зеленчуци
– пресни зеленчуци със сирене или жълтък, според възрастта
Супата се дава по два начина:
1. Основно хранене = пасирани или намачкани зеленчуци с или без месо, с добавка на високовъглехидратна храна за калоричност (сухар, ориз, картоф, нишесте за сгъстяване и т.н.). Може да се добави и сирене или сварен жълтък за допълнителни калории и хранителна ценност.
2. Преди хранене = до 40-50 мл преди основното хранене, подготвя храносмилането и събужда апетита, удачно допълнение към обедното или вечерното меню след 9-10 м.
Зеле
10-12 м. (сготвено)
– в много схеми на захранване не се прави съществена разлика между видовете зеле (обикновено, карфиол, броколи и др.; без брюкселско зеле)
– сходно като съдържание на фибри и смилаемост с другите видове зеле (но има малко повече неразтворими фибри)
– сходен витаминен и минерален състав с другите видове зеле (витамин С и някои минерали, но не толкова разнообразен състав)
– слаб алерген
– нитратен зеленчук (нитратите се концентрират във външните листа и сърцевината)
– зелето не е по-тежка храна от лещата например
– кулинарна обработка за деца: за да не бъде газообразуващо, водата, в която зелето е вряло първите 15 мин., се отстранява, зелето се измива и се вари отново до готовност; трябва да е добре омекнало, но не преварено – това го прави трудносмилаемо
– количество: до 2 с.л. на ядене, до 2 пъти седмично (за възраст 10 м.)