Пюре от плодове.
Първите пресни пюрета от плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи.
Най-подходящо пюре от плод в началото на захранването е:
– ябълка (сладка)
– круша (сладка, не много твърда)
– грозде (обелени зърна)
– банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
– авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)
Първи храни
Първи зеленчуци: картоф или морков или тиква; после тиквичка, пащърнак и т.н.
Първи плодови пюрета: от ябълка (задължително термично обработена) или авокадо или круша; после банан и т.н.
Първа каша: оризова; после непълнозърнестите като елда, кафяв ориз и т.н.
Аргументи за/против ранното захранване с плодови пюрета:
За
– имат сладък вкус като млякото и това прави прехода по-лесен
– подходящи са само нискокиселинни плодове – напр. банан или авокадо
– бързоусвоими захари, добра калоричност
Против
– плодовите киселини са сериозен проблем за нежното стомахче, дори в по-късна възраст
– детето може да изгради предпочитание към сладникавия вкус
– не могат да заместят хранене
Избягва се смесването на пресни плодове, поне в началото. Причините са две: за да опознае детенцето ‘чистия’ вкус на даден плод и за да не се претовари храносмилането поради различната смилаемост на плодовете.
Допълнение за ябълката: в някои схеми се препоръчва сурова, но по-често се среща мнението да е леко термично обработена. Ако е прясно пюрирана, ябълката не е лесносмилаема (заради целулозата и пектина). Ако е под формата на сок, той също може да бъде агресивен за стомаха.
Консумират се до 15-20 мин. след разрязването, почистването и пасирането, след това пресните плодове имат много малко витамини в резултат на окислителните процеси.
Има и научно обосновани теории, че е добре да се предлагат за начало пресни плодове, типични за местните географски ширини, но практиката по-скоро не доказва правотата на тези теории.
Пюре от сурови плодове
Може след 6 м.
– само някои плодове (банан; авокадо; грозде; пъпеш; ябълка – спорен плод; манго – евентуално)
– не трябва да предизвикват никакъв стомашен дискомфорт
Най-добре след 8 м.
– всички гореизброени могат да се включат и от 8 м.
– суровите плодове са по-силен алерген от термично обработените
– плодовите киселини стимулират двигателната активност на стомахчето (проблемите идват в по-късна възраст)
– суровите плодове съдържат доста фибри (товарят храносмилането)
– в много схеми на захранване сурови плодове се предлагат именно след 7-8 м. (с някои изключения)
На сайта ни може да откриете още рецепти за плодови пюрета: тук и тук и тук.