Пюре от круша и ябълка

15 мин.

лесно

6+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 круша
1 ябълка
1 пръчка канела за аромат
1 ч.л. кокосово масло

Хранителен състав:

круша: витамин А, витамин В4, витамин С, фолиева киселина, калий, фосфор

ябълка: витамин А, калий, натрий, фосфор

Стъпки на приготвяне

1. Обелваме и нарязваме плодовете на едри парчета. Варим на пара около 5 мин. заедно с пръчка канела за аромат. Отделяме канелата и пасираме сварените плодове.

2. Когато пюрето достигне стайна температура добавяме кокосовото масло и поднасяме с много любов!

Пюре от круша и ябълка

Пюре от круша и ябълка

Пюре от плодове.

Първите пресни пюрета от плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи.

Най-подходящо пюре от плод в началото на захранването е:
– ябълка (сладка)
– круша (сладка, не много твърда)
– грозде (обелени зърна)
– банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
– авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)

Първи храни

Първи зеленчуци: картоф или морков или тиква; после тиквичка, пащърнак и т.н.
Първи плодови пюрета: от ябълка (задължително термично обработена) или авокадо или круша; после банан и т.н.
Първа каша: оризова; после непълнозърнестите като елда, кафяв ориз и т.н.

 

Аргументи за/против ранното захранване с плодови пюрета:
За
– имат сладък вкус като млякото и това прави прехода по-лесен
– подходящи са само нискокиселинни плодове – напр. банан или авокадо
– бързоусвоими захари, добра калоричност
Против
– плодовите киселини са сериозен проблем за нежното стомахче, дори в по-късна възраст
– детето може да изгради предпочитание към сладникавия вкус
– не могат да заместят хранене

Избягва се смесването на пресни плодове, поне в началото. Причините са две: за да опознае детенцето ‘чистия’ вкус на даден плод и за да не се претовари храносмилането поради различната смилаемост на плодовете.

Допълнение за ябълката: в някои схеми се препоръчва сурова, но по-често се среща мнението да е леко термично обработена. Ако е прясно пюрирана, ябълката не е лесносмилаема (заради целулозата и пектина). Ако е под формата на сок, той също може да бъде агресивен за стомаха.

Консумират се до 15-20 мин. след разрязването, почистването и пасирането, след това пресните плодове имат много малко витамини в резултат на окислителните процеси.

Има и научно обосновани теории, че е добре да се предлагат за начало пресни плодове, типични за местните географски ширини, но практиката по-скоро не доказва правотата на тези теории.

Пюре от сурови плодове

Може след 6 м.
– само някои плодове (банан; авокадо; грозде; пъпеш; ябълка – спорен плод; манго – евентуално)
– не трябва да предизвикват никакъв стомашен дискомфорт

Най-добре след 8 м.
– всички гореизброени могат да се включат и от 8 м.
– суровите плодове са по-силен алерген от термично обработените
– плодовите киселини стимулират двигателната активност на стомахчето (проблемите идват в по-късна възраст)
– суровите плодове съдържат доста фибри (товарят храносмилането)
– в много схеми на захранване сурови плодове се предлагат именно след 7-8 м. (с някои изключения)

На сайта ни може да откриете още рецепти за плодови пюрета: тук и тук и тук.

 

 

papkane2

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *