Джинджифилови курабийки от лимец

60 мин.

средно трудно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

120 гр. брашно от лимец
100 гр. бяло брашно + допълнително за разточването
100 гр. мед
30 мл. вода
65 гр. гхи или краве масло
1/2 с.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах или 2 ч.л. настърган на ситно джинджифил
1/2 ч.л. смлян карамфил или счукан кардамон
3/4 ч.л. сода бикарбонат

Хранителен състав:

Джинджифил: фибри, захари, мазнини, витамините, беатин, А, В2, В4, фолиева киселина. Минералите: желязо, калий, калций, магнезий, манган, селен, фосфор, цинк.

Мед: витамини - В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини - A, PP, органични киселини- винена, лимонена, млечна, мравчена и минералите калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий, аминокиселини около 20 на брой

Стъпки на приготвяне

1. Слагаме меда и водата в тенджера на умерен огън докато се разтопи медът. Прибавяме гхи-то/кравето масло. Намаляваме котлона до слаб и добавяме подправките. Когато маслото е вече разтопено разбъркваме сместа и махаме тенджерата от огъня. Оставяме сместа да се охлади.

2. Към ароматната медна смес добавяме содата и брашното. Полученото тесто прехвърляме на работен плот. (добавяме при необходимост още малко брашно за до омесване) Важно е тестото да не лепне, но да остане меко. Оформяме топка, която сплескваме леко и оформяме диск, който увиваме в стреч фолио. Оставяме го в хладилник за една нощ.

3. Върху набрашнен плот притискаме тестото няколко пъти с точилка. Разточваме го с дебелина около 2 мм. Изрязваме бисквити с формички, ако нямате може и с чаша.. Подреждаме ги в тава върху хартия за печене. Изрезките от тестото омесваме отново и ги разточваме.

4. Печем в предварително загряна фурна на 180 градуса за 6-7 мин. В началото се надуват леко, но към края на печенето отново спаднат. Когато ги извадим от фурната са все още меки. Оставяме ги да се охладят.

Джинджифилови курабийки от лимец

Джинджифилови курабийки от лимец

Коледа мина, мерака ни за вкусни слдки – не! Прекрасна рецепта, която може спокойно да предложите на дете над годинка.

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *