Коледа мина, мерака ни за вкусни слдки – не! Прекрасна рецепта, която може спокойно да предложите на дете над годинка.
Джинджифилови курабийки от лимец
60 мин.
средно трудно
12 +
Необходими продукти
120 гр. брашно от лимец
100 гр. бяло брашно + допълнително за разточването
100 гр. мед
30 мл. вода
65 гр. гхи или краве масло
1/2 с.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах или 2 ч.л. настърган на ситно джинджифил
1/2 ч.л. смлян карамфил или счукан кардамон
3/4 ч.л. сода бикарбонат
Хранителен състав:
Джинджифил: фибри, захари, мазнини, витамините, беатин, А, В2, В4, фолиева киселина. Минералите: желязо, калий, калций, магнезий, манган, селен, фосфор, цинк.
Мед: витамини - В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини - A, PP, органични киселини- винена, лимонена, млечна, мравчена и минералите калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий, аминокиселини около 20 на брой
Стъпки на приготвяне
1. Слагаме меда и водата в тенджера на умерен огън докато се разтопи медът. Прибавяме гхи-то/кравето масло. Намаляваме котлона до слаб и добавяме подправките. Когато маслото е вече разтопено разбъркваме сместа и махаме тенджерата от огъня. Оставяме сместа да се охлади.
2. Към ароматната медна смес добавяме содата и брашното. Полученото тесто прехвърляме на работен плот. (добавяме при необходимост още малко брашно за до омесване) Важно е тестото да не лепне, но да остане меко. Оформяме топка, която сплескваме леко и оформяме диск, който увиваме в стреч фолио. Оставяме го в хладилник за една нощ.
3. Върху набрашнен плот притискаме тестото няколко пъти с точилка. Разточваме го с дебелина около 2 мм. Изрязваме бисквити с формички, ако нямате може и с чаша.. Подреждаме ги в тава върху хартия за печене. Изрезките от тестото омесваме отново и ги разточваме.
4. Печем в предварително загряна фурна на 180 градуса за 6-7 мин. В началото се надуват леко, но към края на печенето отново спаднат. Когато ги извадим от фурната са все още меки. Оставяме ги да се охладят.