Домашно приготвен хумус
45 мин.
лесно
12 м. +
Необходими продукти
1 1/2 ч.ч. нахут
1 ч.л. сода бикарбонат
1 1/4 ч.л. сусамов тахан
1/4 ч.ч. прясно изстискан лимонов сок
4 скилидки чесън, обелени и смачкани
1 ч.л. кимион
1/2 ч.ч. зехтин екстра върджин
сол
Хранителен състав:
Нахут: Витамините В5, В4, фолиева киселина, С. Миниралите - магнезий, желязо, калции, калий, манган, натрий
Сусамов тахан: Витамини В1, В2, В6, Е, незаменими аминокиселини, калций, фосфор, магнезий, цинк, мед, силиций.
Стъпки на приготвяне
1. Накисваме нахута във вода, 1/2 ч.л. сода и 2с.л. лимон за 24 часа. Преди да го сложим да се вари го изплакваме обилно с вода. Най-практично и бързо се сварява нахута в тенджера под налягане.
2. Сваряваме нахута като към водата прибавяме 1/2 ч. л. сода. Варим го 30 мин. като броенето на минутите започва след завиране на водата в херметическата тенджерата. Не забравяйте спазването на предпазните мерки при използването на този съд. Вадим нахута и го изплакваме във студена вода. Обелваме го.
3. В кухненски робот слагаме тахана, чесъна, лимоновия сок и малко вода. Пасираме. По този начин вкарваме въздух в сместа и я правим по-кремообразна. Когато се смесят добре, добавяме нахута, още вода и пасираме до готовност.
4. Поливаме хумуса със зехтин след сервирането му в посудатата.
5. Отлично ястие за учене на самостоятелно хранене.
1 thought on “Домашно приготвен хумус”