Първите два три вида месо трябва да отговарят на 2 условия:
– крехко
– без мазнини
Такива могат да бъдат птичето (пиле или пуйка), телешкото, агнешкото, заешкото (макар че рядко се среща в схемите).
Не е задължително да се изредят всички видове „бели” меса, преди да се предложи телешко.
Характеристики на видовете меса и риба
Агнешко
– слаб алерген
– възможно е да разхлабва.
– в някои схеми на захранване (Италия, Белгия) се предлага сред първите видове месо след заешкото.
Телешко
– съдържа видово специфичен белтък. Има еднакъв антигенен състав с кравето мляко, сирене и масло – въвежда се внимателно (при АБКМ).
– много добър източник на желязо.
Риба
– най-често срещани алергични реакции спрямо: мляко, яйца, риба, соя, ядки, целина и т.н.
– в някои схеми (Англия) се препоръчва по-мазна риба (мазнините са важна част от менюто на растящия организъм)
Дроб (пилешки)
– не се възприема като подходяща храна преди 10-12 м. (това е филтърът на животинския организъм за всички отрови, препарати и пр.).
– може да се включи в менюто между 7 и 9 м. (Англия, Испания и др.)
Морски дарове
– ракообразните са по правило алерген (раци, омари, скариди) – след 2-3 год.
– мекотели-алергени: миди, стриди (първостепенните съображения за изключване от менюто не са свързани с опасността от алергия)