Телешка супа с ечемик

60 мин.

лесно

12+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 бр. телешка пържола, нарязана на малки кубчета
1 бр. лук, нарязан на ситно
3 бр. моркови, обелени и нарязани на кубчета
1 стрък от целина, нарязани на ситно
4 скилидки чесън, накълцани
9 ч. бульон от телешко месо (домашен)
1 ч.л. мащерка
1 бр. дафинов лист
1 ч. перлен ечемик
2 с.л. магданоз, нарязан
масло
Сол
черен пипер (за деца над 2 г.)

Хранителен състав:

Ечемик: витамините В1, В2, B3, В6 и В9 и минералите фосфор, магнезий, цинк и желязо.

Телешко месо (готвено: бетаин, В3, В5, В12, К1 и минералите калий, калций, магнезий, натрий, селен, фосфор и цинк.

Стъпки на приготвяне

1. В дълбока тенджера загряваме мазнина и вода на средно висока температура. Слагаме месото и при често разбъркване го запечатваме добре от всички страни. С помощта на решетъчна лъжица вадим месото от съда в отделна купа.

2. В същата тенджера задушаваме лукът, целината, морковите и чесъна за 4-5мин. Ако е необходимо си доливаме малко вода, за да не запържваме само в мазнина.

3. Към зеленчуците добавяме подправките, ечемика и бъркаме непрекъснато за около 2 минути, за да ароматизираме ечемика. Връщаме обратно в тенджерата месото.

4. Наливаме бульона и след като заври течността, намаляваме силата на котлона до слаб. Готвим за 35-45 мин, докато ечемика е напълно готов. Периодично разбъркваме и при необходимост доливаме по-малко бульон.

Телешка супа с ечемик

Телешка супа с ечемик

Кога да въведем месото?
Месото се въвежда около 1 месец след началото на захранването (според европейските схеми) или около 2 месеца след това (според американските схеми).

Какво месо да въведем в началото?
За начало може всяко месо, което отговаря на две условия:
– крехко
– без мазнини
В повечето схеми на захранване като първо месо се посочват равностойно: птиче (пиле или пуйка), телешко, агнешко. Заешкото почти не се среща. На следващ етап се включва риба, свинско, бройлер или някои от червените видове месо.

В какъв ред да въвеждаме месото?
Редът на въвеждане няма значение или пък зависи в голяма степен от местните традиции. Препоръката да се започне с бяло птиче месо е по-скоро в смисъл да се започне с някакво крехко месо, без мазнини.

И все пак в повечето схеми на захранване няма изрична препоръка за реда на въвеждане на основните видове месо. Достатъчно е първите 2-3 вида месо да отговарят на 2 условия:
– крехко
– без мазнини
Такива могат да бъдат птичето (пиле или пуйка), телешкото, агнешкото, заешкото (макар че рядко се среща в схемите).
Не е задължително да се изредят всички видове „бели” меса, преди да се предложи телешко.

В някои схеми се започва с птиче месо, телешкото традиционно е втори вид месо.
В други схеми се започва с телешко като първи вид месо.

Да правим ли пауза между видовете месо?
Между първите 2 вида месо е добре да се направи пауза от около 20 дни или 2 седмици. Веднъж включено в менюто, месото се счита за въведено. Обаче тъй като е възможно детенцето да направи някаква реакция към състава на самото месо например, добре е да се въведе по класическото правило 3-4 дни. Така се дава и възможност да храносмилането да се приспособи.

Дни на въвеждане
Първото месо се дава всеки ден, както при всяка нова храна постепенно се увеличава дозата. След това се редува през ден с постно пюре или се предлага всеки ден месо от 8-12 м. нататък в зависимост от местните препоръки и педиатричната школа.
Между първото и второто месо е добре да има около 2 седмици.
С втория вид месо се захранва пак постепенно – целта е да се проследи алергична реакция и да привикне стомахчето към различен вид месо (конкретно телешкото е по-трудносмилаемо). Иначе като вид храна се счита за въведено.

Първият вид месо се въвежда се 3-7 дни. Дозата за 6-8 м. е около 15 гр. Най-напред може 2-3 лъжички от готово пюре, после 1/3 бурканаче, после 2/3 в продължение на ден-два-три, после цяло. Може и по-бързо, по преценка. Зависи как ще се разпредели готовото пюре или дали ще се приготви домашно.
Когато се въвежда, месото се дава всеки ден. След това се редува през ден със зеленчуци (и жълтък, когато се въведе).

Колко често да даваме месо?
До 10-12 м. се редува през ден месно и зеленчуково пюре. След 1 год. е добре месото да се включи по-осезаемо и да се предлага 5-6 пъти седмично.
Формула за количество месо
– започва се с 10 или 15 гр.
– всеки месец се увеличава с 5 или 10 гр.
– на 1 год. се достига количество между 30 и 80 гр.

Какво количество месо да даваме на 1 год.?
Няколко примера за количество месо, което трябва да се достигне на 1 год. – най-често срещаната препоръка в различните схеми:
– българските: около 50-60 гр.
– руските: 70-80 гр.
– френските: 30 гр.
– испаноезични: 40-50 гр. или повече
– американските, канадските: 50-80 гр.
и т.н.

 

Грамажи на месото измерени с лъжички:
2 к.л. месо/пасирано или ситно накълцано/=10 гр. месо
2 с.л.месо=25 гр. месо
3 с.л. месо=40 гр. месо
1 с.л.месо=1 парченце 2х1 см=10-15 гр.  месо
1/8 чаша=30 гр.
1/4 чаша=60 гр.

30 г е приблизително колкото кибритена кутийка

 

Характеристики на видовете меса и риба
Агнешко
-> Слаб алерген (въпреки че има мнения и за обратното). В повечето източници агнешкото е сред слабоалергенните храни.
-> Възможно е да разхлабва.
-> В някои схеми на захранване (Италия, Белгия) се предлага сред първите видове месо след заешкото.
Телешко
-> Съдържа видово специфичен белтък. Има еднакъв антигенен състав с кравето мляко, сирене и масло – въвежда се внимателно (при АБКМ).
-> Много добър източник на желязо.
Риба
-> Най-често срещани алергични реакции спрямо: мляко, яйца, риба, соя, ядки, целина и т.н.
-> В някои схеми (Англия) се препоръчва по-мазна риба (мазнините са важна част от менюто на растящия организъм)
Дроб (пилешки)
-> Не се възприема като подходяща храна преди 10-12 м. (това е филтърът на животинския организъм за всички отрови, препарати и пр.).
-> Може да се включи в менюто между 7 и 9 м. (Англия, Испания и др.)
Морски дарове
-> Ракообразните са по правило алерген (раци, омари, скариди) – след 2-3 год.
-> Мекотели-алергени: миди, стриди (първостепенните съобразжения за изключване от менюто не са свързани с опасността от алергия)

 

Facebook Comments Box