Супа от заешко, моркови, зелен боб и тиква

50 мин.

лесно

9 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

60 гр. заешко
2 бр. моркови, измити и нарязани на полумесеци
1/3 от бялата част на праза, нарязан на кръгчета
1 резен от тиква тип цигулка, обелен и нарязан на кубчета
1 купа замразен зелен боб
1/3 връзка копър
10 бр. спагети, начупени
1.ч.л. сух розмарин
1 скилитка чесън, смляна
зехтин или гхи
сол (след 12 +)
черен пипер (след 2 г.)

Хранителен състав:

Заешко месо: значително количество лесно усвоими белтъчини, витамини- ниацин, фолиева киселина, В12, минерали- калий, калций, магнезий, натрий,

Стъпки на приготвяне

1. В дълбока тенджера слагаме месото. Покриваме го с вода и варим до момента, когато с вилица много лесно отделяме кокала. С лъжица често махаме пяната от повърхността на водата. В случаите, когато част пяната остава във водата е хубаво да прецедим бульона след като извадим свареният заек.

2. В остатъчния бульон от заека варим зеленчуците и подправките. (при необходимост доливаме по малко топла вода към зеленчуците) Малко преди да станат напълно готови добавяме месото от заек и готвим до готовност. Накрая добавяме и наситнен копър,

3. За малките бебоци, които сега се захранват с месо - пасираме. Добавяме мазнината след като пюрето достигне стайна температура.

4. За каките и батковците поднасяме супата с обезкостено и накълцано на парчета месо.

Супа от заешко, моркови, зелен боб и тиква

Супа от заешко, моркови, зелен боб и тиква

Първите два три вида месо трябва да отговарят на 2 условия:
– крехко
– без мазнини
Такива могат да бъдат птичето (пиле или пуйка), телешкото, агнешкото, заешкото (макар че рядко се среща в схемите).
Не е задължително да се изредят всички видове „бели” меса, преди да се предложи телешко.

Характеристики на видовете меса и риба
Агнешко
– слаб алерген
– възможно е да разхлабва.
– в някои схеми на захранване (Италия, Белгия) се предлага сред първите видове месо след заешкото.
Телешко
– съдържа видово специфичен белтък. Има еднакъв антигенен състав с кравето мляко, сирене и масло – въвежда се внимателно (при АБКМ).
– много добър източник на желязо.
Риба
– най-често срещани алергични реакции спрямо: мляко, яйца, риба, соя, ядки, целина и т.н.
– в някои схеми (Англия) се препоръчва по-мазна риба (мазнините са важна част от менюто на растящия организъм)
Дроб (пилешки)
– не се възприема като подходяща храна преди 10-12 м. (това е филтърът на животинския организъм за всички отрови, препарати и пр.).
– може да се включи в менюто между 7 и 9 м. (Англия, Испания и др.)
Морски дарове
– ракообразните са по правило алерген (раци, омари, скариди) – след 2-3 год.
– мекотели-алергени: миди, стриди (първостепенните съображения за изключване от менюто не са свързани с опасността от алергия)

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *