Здравословна закуска с овесени ядки, нар и кокосови стърготини

10 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

За основата от овесени ядки:
1/3 ч. овесни ядки
1 ч.л. семена от чия
1 ч. кисело мляко
за плодовата гарнитура
1/4 от нар, само зърната
1 с.л. кокосови стърготини
1/2 ч.л. екстракт от ванилия
1/2 ч.л. мед или друг подсладител, в зависимост от възрастта на детето)

Хранителен състав:

Овесени ядки: фибри, пектин, желязо, калий, калций, магнезий, фосфор

Нар: витамините В4, К1, С и минералите калий, калций, магнезий, фосфор и натрий.

Стъпки на приготвяне

1. В буркан с капачка на винт последователно смесваме овесените ядки, семената чия, киселото мляко и подправката. Затваряме буркана и разклащаме.

2. Отваряме буркана и добавяме продуктите за гарнитура. Отново затваряме буркана плътно и разклащаме добре.

Специфичното в тази закуска е, че я приготвяме от вечерта и я съхраняваме в хладилника до сутринта.

Здравословна закуска с овесени ядки, нар и кокосови стърготини

Здравословна закуска с овесени ядки, нар и кокосови стърготини

Здравословна закуска с овесени ядки, нар и кокосови стърготини

Здравословна закуска с овесени ядки, нар и кокосови стърготини е закуска, която се приготвя от вечерта, престоява цяла нощ и е готова за хапване на сутринта.

8 -10 мес. е период от възрастта на бебето, коягато може да го захраните с нар, направен на сок или пасиран, в бебешка храна.

между 1 и 3 год.  при консумация на плод със семки има риск от задавяне. Ако нарът не е типичен местен плод, най-добре около 1 год. Плодчетата от нар са слаб алергии, има ниска киселинност.  Добър източник на витамин С , захари, натрий.

Глутен се въвежда: в края  на 6 м., ако бебето е захранено от 4-5 месеца  и около 8 м., ако бебето е захранено на 6 месеца.  Повечето европейски схеми предвиждат захранването с глутен в началото на 7 м. Причината е, че след 5ти месец рискът от проблеми с глутена е далеч по-нисък, и не е оправдано да се отлага много във времето. Освен това късното въвеждане на глутен, например след 9-10 м., може да бъде рисково, защото детето приема по-големи количества храна в сравнение с дете на 7 месеца. Този риск обаче се отнася най-вече за деца с предразположение или неправилно ранно захранване.

В други схеми, (американските схеми) глутенът се въвежда по-късно. Причината се свежда до предпазливост във въвеждането на храните. Освен това, подходът за по-късно въвеждане на глутен е съобразен по-скоро с предишните препоръки, да се захранва задължително след 6 месеца.  От няколко години препоръките на ААП (АМЕРИКАНСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПЕДИАТРИТЕ ) са ревизирани и се допуска захранване на бебето във възрастта 4-6 месеца. Глутенът не е силен алерген. Става въпрос за непоносимост, не за класическа алергия. Тя се изявява в това, че организмът не може да преработва определен белтък в житните растения (т.е. глутенът) и оттам идва проблема. Затова се захранва внимателно с храни, които съдържат глутен. Имайте предвид, че колкото и малко да са случаите на проблеми с него, преодоляването на непоносимостта е доста трудно.

Вероятността за проблеми с глутена е много малка, ако детето е: наследствено НЕобременено и НЕалергично; кърмено;

захранено след 5-6 месец!

Възрастта не е единственият и най-важен фактор при въвеждането на глутена. (Общата за всички педиатрични школи препоръка е да не бъде преди 4-ти месец) Кърменето например има доказано защитен ефект конкретно в този случай. Според проучване на шведски изследователи (което често се цитира от специализирани в детското здраве и хранене източници), рискът от развитие на цьолиакия зависи едновременно от поне 3 фактора:

 – първоначалното количество на глутена (при въвеждането му)

 – възрастта (въвеждане след 6 м.)

 – кърменето (по време и след въвеждането на глутена)

Резултатите от проучването показват, че рискът от развитие на цеолиакия може да се снижи с 25%,, ако се въведе глутен след 6-ти месец. С 40%, ако глутенът се въвежда, когато детето, все още е на кърма и 65%, ако месец или повече след въвеждането на глутена, детето получава кърма Няма категоричен отговор дали подходящата възраст в комбинация с други фактори гарантира, че болестта няма да се прояви изобщо или проявата й ще бъде само отложена на по-късен етап.

Най-често задавани въпроси от майки, на които им предстои въвеждане на глутен.

1. Подходяща възраст ли е 8м. за въвеждане на глутен?

– Да, напълно. Има два подхода за въвеждане на глутен – около края на 6 м. и около 8 м. Зависи от педиатричнита школа, която следвате. Европейските са по-уверени относно подходящата възраст, други по-предпазливи. Въпросът е да не се въвежда глутен прекалено късно т.е. след 9-10 м., защото  вероятността за проблеми е по-голяма (най-вече при предразположените деца), а и това ограничава ненужно менюто на едно по-голямо дете.

2. Мисля да въвеждам глутена по схема овес-ръж-ечемик-пшеница. Добре ли е да започна с безмлечна каша с овес?

– Това е идеалният вариант за изреждане на зърната. Тук важното е да се знае каква е идеята т.е. как са степенувани зърната в зависимост от съдържанието на глутен и от вида на самия глутен. Тази последователност е свързана донякъде и със смилаемостта на зърната. Оттам нататък, ако няма възможност да се изредят всичките 4 зърна в тази последователност – не е чак такъв проблем. Добре е да се мине през ечемик или евентуално ръж, преди пшеницата. Важното е да се почне с овес, овесената каша е отличен избор. След това ръжта и ечемикът се вкарват,  най-лесно, с домашно приготвена храна – каша, пасирани зърнени ядки или тази супа.

3. Как се въвежда глутена, по няколко лъжички  и до какво количество трябва да достигна?

– Въвежда се като всяка нова храна – лъжичка по лъжичка. Няма точни препоръки кога и за колко време,  трябва да се стигне. Около седмица за пълна доза овесена каша е добре 120 – 150 гр.).

4. Всеки ден ли се дава и в продължение на колко време ?

– В началото всеки ден или възможно най-често. Поне през първия месец. Това се отнася за глутена като цяло. Може да се дават овесени продукти за по-продължителен период от време, може да се редуват с другите глутенови храни. Също толкова важно е глутенът да се дава в нормални дози – не че е задължително всеки ден по една доза овесена или друга каша в рамките на първия-втория месец, а най-вече да не се пропускат по няколко дни без глутенови храни.

5. Десет дни давам овесени ядки, мога ли да дам ечемични и колко дни след това мога да дам пшеницата?

– Не гледай толкова стриктно тези дни. Идеята е в рамките на 1 месец да се дадат 1-2 от по-особените храни – глутенът и млечните са такива храни. Може да дадеш овес за 10 дни, ечемик за 5-6 дни, след това някакъв друг плод, месо или зеленчук за 3-5 дни. После идва ред на пшеницата или маслото примерно.

Освен здравословна закуска с овесени ядки, нар и кокосови стърготини, на сайта има още рецепти с овесени ядки:

Ашуре от елда и овесени ядки

Нектар от боровинки, овесени ядки и банан

Закуска от овесени ядки с ябълка, мед и канела

 

глутен, въвеждане на глуте, здравословни рецепти за деца

 

 

Facebook Comments Box


1 thought on “Здравословна закуска с овесени ядки, нар и кокосови стърготини”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *