Зимна бистра супа
40 мин.
лесно
8 +
Необходими продукти
4 бр. картофи
3 бр. земна ябълка (гулия)
1 бр. моркови
1 корен пащърнак
около 2 см. резен целина
около 2 см. резен ряпа
1 глава лук
1 л. вода
1ч.л. зеленчуков бульон (рецептата я има в сайта)
пресен магданоз
1 с.л. гхи и 1 с.л. олио
2 ч. л. суха чубрица
1/2 лимон
Хранителен състав:
Ряпа: фолиева киселина, С, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор
Земна ябълка: инулин – естествен полизахарид, желязо, калий, калций, манган, фосфор, цинк, силиций, магнезий, натрий, флуор, хром, целулоза, пектин, органични киселини, мазнини, белтъчини и незаменими аминокиселини. Витамините В1, В2, В6, С, РР.
Картоф: витамините В2, В4, В9, С, К1 и миниралите - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор.
Целина: витамин А, К, B9. С и минералите калций, желязо, фосфор, магнезий, калий, натрий, цинк, манган, селен и флуор, омега-6 мазнини. Съдържа кафеена киселина, кумаринова киселина, апигенин, лутеолин, кверцетин и други фитонутриенти.
Пащърнак: : фолиева киселина, вит. С, Е, калий, калций, магнезий, фосфор
Стъпки на приготвяне
1. Нарязваме на ситно ренде морковът. Пащърнака, целината, земната ябълка, ряпата и картофите нарязваме на кубчета. Загряваме лъжица гхи и олио на умерен котлон и прибавяме няколко лъжици вода към мазнината. Първо задушаваме морковите, за да оцветят мазнината с хубав оранжев цвят. След 4-5 мин. прибавяме лука и още няколко лъжици вода и задушаваме докато стане прозрачен.
2. Прибавяме останалите зеленчуци, чубрицата и 1 л. вода, в която сме разтворили зеленчуковия бульон. Варим докато омекнат зеленчуците средно около 20-25 мин. на умерен котлон.
3. В зависимост от възможностите да дъвче детето, решаваме дали да пасираме супата. При желание може да прибавим няколко лъжици кисело мляко. За възрастните и деца над една година може да добавим сока на половин лимон.