Пълнозърнест здравословен тиквеник

120 мин.

средна

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

Продукти за тестото:
200 гр. пълнозърнесто брашно
200 гр. бяло брашно
100 гр. бяло брашно за разточване
1 щипка сол
200 мл. хладка вода
олио за намазване на корите
1 к.л. олио и оцет (добавя се при омесването на тестото)

Продукти за плънката:
600 г настъргана тиква
100 г счукани на много ситно орехи
4 с. л. кокосова захар
1 ч. л. канела
30 г. стафиди
50 г. петмез от фурми

за лимонена глазура:
1/2 сок от лимон
сока от отцедената плънка

Хранителен състав:

Тиква: Витамини В1, В3, В5, В6, С, бета-каротин, фолиева киселина, мед, магнезий, калий, целулоза, Омега 3 , мастни киселини

Орехи: витамините: В1, В6, В9 и витамин Е; и минералите: магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк, йод, фибри;

Стъпки на приготвяне

1. за тестото:
Пресяваме брашното заедно със солта. Постепенно добавяме водата, както и една к.л. олио и една к.л. оцет и омесваме еластично тесто. Оставяме го покрито с кърпа за 30 минути.

2. за плънката:
Настъргваме тиквата и добавяме всички други съставки за плънката. Разбъркваме ги добре и ги оставяме да престоят за 30 мин.. След това преместваме сместа в цедка и събираме отцедения сок, който по-късно ще използваме за глазура на тиквеника.

3. Разделяме тестото на четири топки, които допълнително месим, докато спрат да лепнат. Разточваме кори. Имайте предвид, че пълнозърнестото брашно не може да се разточи така тънко, както тестото от бяло брашно. Намазваме разточената кора с олио и поръсваме обилно с добре отцедената от течността плънка. Навиваме на руло и нареждаме кората в тава намазана с олио. Повтаряме процедурата и за другите топчета тесто. Печем в предварително загрята фурна на 180°C (160°C с вентилатор) за 30 мин.

4. лимонена глазура:
На силен котлон слагаме сока от лимон и отцедения сок на плънката и варим докато редуцираме на 1/3 от първоначалното количество. Разбъркваме често, за да не загори. Сваляме от огъня изчакваме да изстине и намазваме баницата отгоре с глазурата.

Пълнозърнест здравословен тиквеник

Пълнозърнест здравословен тиквеник

Дълго време гледах различни рецепти за тиквеник и се двоумях, как да адаптирам рецептата, така че да бъде подходяща за малко дете. Най-големия ми проблем беше пустата бяла захар, която не искам да давам на детето. Така стигнах до идеята да прибавя повече сушени плодове и петмез (натурален мармалад от 100 % фурми). Предупреждавам, че тиквеника не е така сладък като традиционния, но определено вкъщи всички бяхме доволни от резултата. Ако не можете да точите кори, купете пълнозърнести точени кори от магазина, пак ще бъде вкусно!

papkane

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *