Зимна бистра супа

40 мин.

лесно

8 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

4 бр. картофи
3 бр. земна ябълка (гулия)
1 бр. моркови
1 корен пащърнак
около 2 см. резен целина
около 2 см. резен ряпа
1 глава лук
1 л. вода
1ч.л. зеленчуков бульон (рецептата я има в сайта)
пресен магданоз
1 с.л. гхи и 1 с.л. олио
2 ч. л. суха чубрица
1/2 лимон

Хранителен състав:

Ряпа: фолиева киселина, С, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор

Земна ябълка: инулин – естествен полизахарид, желязо, калий, калций, манган, фосфор, цинк, силиций, магнезий, натрий, флуор, хром, целулоза, пектин, органични киселини, мазнини, белтъчини и незаменими аминокиселини. Витамините В1, В2, В6, С, РР.

Картоф: витамините В2, В4, В9, С, К1 и миниралите - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор.

Целина: витамин А, К, B9. С и минералите калций, желязо, фосфор, магнезий, калий, натрий, цинк, манган, селен и флуор, омега-6 мазнини. Съдържа кафеена киселина, кумаринова киселина, апигенин, лутеолин, кверцетин и други фитонутриенти.

Пащърнак: : фолиева киселина, вит. С, Е, калий, калций, магнезий, фосфор

Стъпки на приготвяне

1. Нарязваме на ситно ренде морковът. Пащърнака, целината, земната ябълка, ряпата и картофите нарязваме на кубчета. Загряваме лъжица гхи и олио на умерен котлон и прибавяме няколко лъжици вода към мазнината. Първо задушаваме морковите, за да оцветят мазнината с хубав оранжев цвят. След 4-5 мин. прибавяме лука и още няколко лъжици вода и задушаваме докато стане прозрачен.

2. Прибавяме останалите зеленчуци, чубрицата и 1 л. вода, в която сме разтворили зеленчуковия бульон. Варим докато омекнат зеленчуците средно около 20-25 мин. на умерен котлон.

3. В зависимост от възможностите да дъвче детето, решаваме дали да пасираме супата. При желание може да прибавим няколко лъжици кисело мляко. За възрастните и деца над една година може да добавим сока на половин лимон.

Зимна бистра супа

Зимна бистра супа
Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *