Киноа със сливи, мед и пчелен прашец

20 мин.

лесно

15 м. +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

4 с.л. кафява киноа накисната предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
4 сини сливи, измити, почистени и нарязани на парченца
1 ч. л. течен мед
1 ч. л. кокосово масло
1/2 ч. л. пчелен прашец

Хранителен състав:

Киноа: протеини; витамините А и Е.; миниралите цинк, желязо, магнезий, манган и фосфор.

Сини сливи: витамините А, В4, С, К1 и минералите: калций, калий, магнезий, флуорид и фосфор.

Стъпки на приготвяне

1. В тенджера кипваме около 300 мл. вода. Слагаме в нея киноата и варим на умерен котлон около 10-12 мин. Махаме тенджерата от огъня и оставяме за 5 мин. със затворен капак.

2. През това време пасираме сините сливи с меда и пчелният прашец. Изискват малко повече време да ги пюрираме за получаване на гладко пюре. Прибавяме сварената киноа и пасираме повторно до получаване на хомогенна смес. Накрая добавяме мазнината и разбъркваме добре!

Киноа със сливи, мед и пчелен прашец

Киноа със сливи, мед и пчелен прашец
Храненето на деца с плодове  и други храни на възраст 1-3 год.
–> Няма схема на водеща педиатрична организация, която да забранява смесването на плодове с друга храна.
–> В някои схеми има указания как е най-добре да се предлагат конкретни плодове – някои от тях се консумират самостоятелно, но не винаги и с различна цел (напр. целта може да е формиране на вкусовите възприятия, регулиране на стомахчето, усвояване на дадени витамини и минерали и т.н.)Друг пример относно зърнени+плодове или зърнени+белтъчини:
– комбинациите товарят храносмилането (разделното и детското хранене са на едно мнение)
– но храните се допълват добре от гледна точка на усвояването на желязото (елда с пресен плод примерно) и вноса на важни хранителни елементи и калории, нужни за ускорен растеж (овесени ядки с масло и сирене примерно).
papkane
Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *