Вкусна закуска!
Каша от киноа, ябълка и тахан
20 мин.
лесно
12 +
Необходими продукти
3 с.л. киноа (накисната от предната вечер във вода и 1 ч.л. лимонов сок, суроватка или домашен оцет)
2 бр. малки ябълки, обелени и почистени
1 с. л. лешников тахан
Хранителен състав:
Ябълка: целулоза, фруктоза, калий, бор, флавоноиди, пектин, ябълчна и лимонена киселина., дъбилни в-ва, витамини В1, В2, С, Е, Р и РР.
Киноа: протеини, витамините А, Е и мминирали - цинк, желязо, магнезий, манган, фосфор.
Лешников тахан: около 20% протеини, около 50% растителни масла, витамини А, В1, В2, В3, В6, Е и минералите - калций, магнезий, желязо, цинк, калий и фосфор.
Стъпки на приготвяне
1. В тенджера кипваме около 200 мл. вода. Прибавяме киноата и варим на умерен котлон около 10 - 12 мин. Махаме тенджерата от котлона и оставяме киноата за 5 мин. със затворен капак.
2. През това време пюрираме ябълките в блендер заедно с тахана. Прибавяме към тях киноата и пасираме повторно до получаване на хомогенна смес.
Ако детето има зъбчета може към пюрираните плодове да прибавим киноата и само да разбъркваме сместа.