Кокосов сутляш с орехи и мед

40 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 гласа, средно: 4,67 от 5)
Loading...

Необходими продукти

2 ч. кокосово мляко
1 ч. вода
1 ч. ориз
1 с.л.. мед
1 ч.л. стевия на прах
1 ч.л. гхи или кокосово масло
1 ч.л. канела
5 бр. орехи - смлени на машинка за кафе

Хранителен състав:

Ориз- фибри, захари, мазнини, винтамини В2, В4, В9 (фолиева кисилина), минерали – калий, флуорид, фосфор, магнезий, калций, селен, желязо, аминокиселини

Кокосово мляко: витамините В4, фолиева киселина, вит. С и минералите: желязо, калий, калций, магнезий, натрий, селен, фософор.

Мед: витамини - В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини - A, PP, органични киселини- винена, лимонена, млечна, мравчена, минерални соли- калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий, аминокиселини около 20 на брой

Стъпки на приготвяне

1. В дълбок съд с дебело или тефлоново покритие варим ориза във водата. Когато водата изври добавяме към ориза кокосовото мляко и намаляваме силата на котлона. От време на време разбъркваме сместа. След като кокосовото мляко почти изври и оризът е готов, сваляме сместа от огъня. Готовият сутляш не трябва да е много воден, но и не трябва да е твърде сух, защото и след свалянето от огъня оризът ще продължи да абсорбира от течността.

2. Добавяме канелата, меда, мазнината, стевията и разбъркваме добре. Разсипваме в чаши и оставяме десерта да изстине. Поръсваме го с смлени орехи.

3. Ако предпочитате десерта да е по-сладък може да добавите и шепа стафиди!

Ако детето, все още, предпочита пасирана храна, то оставете ориза да е с повече течност!

Кокосов сутляш с орехи и мед

Кокосов сутляш с орехи и мед

Кокосов сутляш с орехи и мед.

Всички помним това сладко изкушение от детските си години. Някой го мразят, други обичат.  Предлагаме ви един вариант, в който няма захар, а традиционното прясно мляко е заменено с кокосово мляко. Насладете се на тази вкусна и лесна за приготвяне рецепта.

Сутляша е ястие, направено от ориз, смесен с вода или мляко и други съставки като канела и стафиди. Вариантите се използват за десерти или вечери. Когато се използва като десерт, той обикновено се комбинира с подсладител като захар и мед. Такива десерти се срещат на много континенти, особено в Азия, където оризът е основен. Някои варианти са сгъстени само с оризовото нишесте, други включват яйца, което ги прави един вид крем.

Други здравословни десерти:

орехова паста без захар

здравословен чийзкейк

най-вкусният кекс без захар

 

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *