Костен бульон

12 ч.

лесно

8 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (8 гласа, средно: 4,63 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1,5 кг. телешки джолан (обезмесяваме костите. В тази рецепта използваме само костите)
4 литра вода (или костите да бъдат покрити най-малко с 2 см. вода)
1 морков
1 глава лук
1 стрък целина
2 супени лъжици домашен (ябълков) оцет или лимонов сок или суроватка
2 ч.л. хималайски цялата сол или морска сол

Хранителен състав:

Костен бульон: миниралите - магнезий, калций, калий, фосфор, електролити.

Стъпки на приготвяне

1. Измиваме костите. Поставяме ги в голяма тенджера, добавяме оцета, обелените зеленчуци (цели), солта. Наливаме водата, която трябва да покрива костите и зеленчуци.

2. След като заври намаляме силата на котлона на степен 1, за да не ври бульона, а да къкри, като образува малки мехурчета. Готвим го със затворен капак в продължение на от 12 до 40 часа. (по ваша преценка. Аз го готвя 12 ч.)

3. Прецеждаме бульона през цедка, за да отстраним всички костни фрагменти и зеленчуци. Сервираме бульона топъл. Аз го слагам в шише с биберон.

4. За да приготвим бульон богат на хранителни свойства, трябва да го варим от минимум 12 часа до максимум от 40 часа. Бульона съхраняваме в добре затворен стъклен буркан. в хладилник за 5-7 дни. Можем да го замразим в отделни порции, и при необходимост да го размразяваме и претопляме.

Костен бульон

Костен бульон

Костен бульон

„Бульон, това е богата и питателна храна – традиционно е използвана като средство за подобряване на здравето в много култури. Костният бульон е една от най-удобните храни, които могат да бъдат приготвени у дом.Често е препоръчвана за лечение на грип и като храна за болните. Освен това, и за да се засили здравината на кости, зъби, коса и нокти. Богата на калций, магнезий, фосфор, колаген, глицирин и глюкозамин.
Костния бульон е ключът към здравето на дебелото черво. Защото  улеснява храносмилането, полезен е за оздравяването на увредени чревните стени. Силно се препоръчва за тези, които имат автоимунни проблеми или дисбаланс на чревната флора.
Благодарение на високото съдържанието на колаген, глюкозамин и хондроитин, бульона, помага за поддържане на здрави хрущяли. Също това облекчава болката на ставите.  Консумацията  подпомага  укрепването и растежа на ноктите и косата.

Нашите баби и прабаби са знаели със сигурност най-много ползите от домашният бульон, включително и за лечение на настинки и грип.

Днес малко хора си готвят супа у дома, зоради бързия ритъм на живот и готовите преработени храни. Честа им консумация ни помогна да забравим ползите от храненето с бульон, а е необходимода бъде част от ежедневието ни меню. Лесно и евтино лечебно средство за защита и комфорт – пълноценна храна през зимните дни.“

Тази рецепта открих в италианския сайт Аrmonia Paleo.

Информацията от сайта за ползите от консумацията на този бульон е без корекции.

Подобни рецепти:

зеленчуков бульон – рецепта

зеленчуков бульон

Facebook Comments Box


1 thought on “Костен бульон”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *