Тази рецепта адаптирах от италианския сайт за готвене La cucina italiana.
40 мин.
лесно
8 +
600 мл. вода
400 гр. броколи нарязан на розички
140 гр. праз
100 гр. сладък картоф
1 ч.л. зехтин и 1 ч. л. кокосово масло
сирене с големината на кибритена кутийка
подправки: копър, кимион
1 ч. л. домашен зеленчуков бульон или малко сол
Броколи: витамини: А, В4, С, фолиева киселина и минерали: Калий, Калций, Магнезий, Натрий, Фосфор
Праз: Витамини А, К и С и минерали натрий, калий, калций и магнезий, баластни вещества.1. Загряваме в тенджера кокосовото масло и зехтина с малко вода. Прибавяме праза и задушаваме за около 4-5 мин. Внимаваме да не извира напълно водата, за да предпазим праза от запържваме.
2. Добавяме броколито, картофа, дафиновият лист, кимиона и водата, в която сме разтворили зеленчуковия бульон. (рецептата може да видите на сайта ни.) Варим 20 мин. или до омекване на зеленчуците. Изваждаме дафиновия лист и пасираме продължително време до получаването на гладък крем за текстура на супата.
3. Поръсваме с наситнен копър и сирене. Може да овкусим и с лимон. Крема от броколи се сервира още докато е топъл.
1 thought on “Крем от броколи, праз и сладък картоф”