Тази супа е цветна, сладка и много полезна!
Крем от моркови със сладък картоф
40 мин.
лесно
8+
Необходими продукти
3-4 моркова
1 пащърнак
1 сладък картоф
1 стрък праз (около 30 см)
1 с.л. зехтин
1 с.л. Гхи (пречистено краве масло)
1 ч.л. зеленчуков бульон (рецептата може да намерите тук в сайта)
1 л. гореща вода
2 ч.л. къри
1 щипка индийско орехче
сол по желание
пресен копър за поръсване
Хранителен състав:
моркови: витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, фосфор, желязо, магнезий, калций
сладък картоф: витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, селен, фосфор, магнезий, калций
Стъпки на приготвяне
1. Измиваме, обелваме и нарязваме зеленчуците на едро, праза на колелца.
2. На дъното на тенджера загряваме зехтина с малко вода и задушаваме праза, като доливаме вода ако изври, за да предпазим зеленчука от запържване.
3. След 3-4 мин. добавяме нарязаните зеленчуци и зеленчуковия бульон, разтворен в горещата вода. Варим на слаб огън до омекване на зеленчуците. Накрая прибавяме кърито, индийското орехче и солта (имайте предвид, че зеленчуковият бульон е солен).
4. Пасираме супата на гладък крем, ако е много гъста доливаме вода. Преди сервиране прибавяме маслото Гхи и разбъркваме. Може да поръсим с пресен копър.