Крем супа от тиква
40 мин.
лесно
8+
Необходими продукти
500 г. тиква
1 голям картоф
1 морков
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1/2 лимон
подправки: сол, куркума, къри, джинджифил, кимион, индийско орехче
за гарниране: сирене, крутони
Хранителен състав:
тиква: витамини В1, В3, В5, В6, С, бета-каротин, фолиева киселина, мед, магнезий, калий, целулоза, Омега 3 , мастни киселини
Стъпки на приготвяне
1. В тенджера загряваме зехтина с малко вода и задушаваме нарязаните на ситно лук и морков. След няколко минути прибавяме и смачкания чесън.
2. Предварително обелваме и нарязваме тиквата и картофа на едри кубчета. Изсипваме ги в тенджерата. Наливаме гореща вода колкото да покрие зеленчуците. Подправяме със сухите подправки и солта. Варим на слаб огън 30 мин.
3. Сваляме супата от котлона и пасираме до кадифена гладкост. Прибавяме сока от лимона и разбъркваме. Сервираме супата с малки кубчета сирене и кротони или препечен хляб.