Това е рецепта, която може да поднесете и на гостите си като предястие. Вкусна е! А, за малчуганите ще бъде интересно сами да се хранят или в случаите, когато им е омръзнало да ядат всеки ден супи!
Кюфтенца от ориз и броколи
45 мин.
лесно
12 +
Необходими продукти
1 бр. морков
1 ч. (с вместимост 100 мл.) ориз
1/2 ч. настърган кашкавал
2 бр. яйца
10 бр. "рози" от глава броколи
2 -3 с.л. зехтин
1/2 от малка глава лук
1 ч. л. зеленчуков бульон, разтворен в 200 мл. вода. (рецептата може да видите на сайта)
1 к.л. равна сода
Хранителен състав:
Броколи: витамини: А, В4, С, фолиева киселина и минерали: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор.
Моркови: Витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, фосфор, желязо, магнезий, калций.
Стъпки на приготвяне
1. В блендер наситняваме морковът, броколито и лукът.
В подходяща тенджерка загряваме малко зехтин с няколко лъжици от зеленчуков бульон, за да избегнем запържването и слагаме оризът. Енергично го разбъркваме за няколко минути. Изсипваме наситнените зеленчуци и предварително разтворения във вода зеленчуков бульон. На умерен котлон варим сместа до извиране на водата или до полуготовност.
2. След като водата изври махаме сместа от котлона и я оставяме настрани за 10 мин. да се охлади.
Към нея прибавяме кашкавала, содата и яйцата и разбъркваме сместа.
Важно е сместа да не е гореща, за да не се пресекат яйцата и прекалено много да се разтопи кашкавала.
3. С готовата смес пълним формичките за мъфини (предварително омазнени и набрашнени) и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса докато започнат да покафеняват краищата на кюфтенцата.
Поднасяме се топли!!
4. Ако нямате тавичка за мъфини може да разстелете сместа в/у малка тавичка покрита с хартия за печене!