Кюфтенца от ориз и броколи

45 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (8 гласа, средно: 4,75 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 бр. морков
1 ч. (с вместимост 100 мл.) ориз
1/2 ч. настърган кашкавал
2 бр. яйца
10 бр. "рози" от глава броколи
2 -3 с.л. зехтин
1/2 от малка глава лук
1 ч. л. зеленчуков бульон, разтворен в 200 мл. вода. (рецептата може да видите на сайта)
1 к.л. равна сода

Хранителен състав:

Броколи: витамини: А, В4, С, фолиева киселина и минерали: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор.

Моркови: Витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, фосфор, желязо, магнезий, калций.

Стъпки на приготвяне

1. В блендер наситняваме морковът, броколито и лукът.

В подходяща тенджерка загряваме малко зехтин с няколко лъжици от зеленчуков бульон, за да избегнем запържването и слагаме оризът. Енергично го разбъркваме за няколко минути. Изсипваме наситнените зеленчуци и предварително разтворения във вода зеленчуков бульон. На умерен котлон варим сместа до извиране на водата или до полуготовност.

2. След като водата изври махаме сместа от котлона и я оставяме настрани за 10 мин. да се охлади.

Към нея прибавяме кашкавала, содата и яйцата и разбъркваме сместа.

Важно е сместа да не е гореща, за да не се пресекат яйцата и прекалено много да се разтопи кашкавала.

3. С готовата смес пълним формичките за мъфини (предварително омазнени и набрашнени) и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса докато започнат да покафеняват краищата на кюфтенцата.

Поднасяме се топли!!

4. Ако нямате тавичка за мъфини може да разстелете сместа в/у малка тавичка покрита с хартия за печене!

Кюфтенца от ориз и броколи

Кюфтенца от ориз и броколи

Това е рецепта, която може да поднесете и на гостите си като предястие. Вкусна е! А, за малчуганите ще бъде интересно сами да се хранят или в случаите, когато им е омръзнало да ядат всеки ден супи!

papkane

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *