Просо и киноа с банан и сливи

20 мин.

лесно

8+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 с. л. просо, накиснато предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
1 с. л. светла киноа (за деца на 12 + може да използвате и кафява), накисната предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
1 к.л. кокосово масло или гхи
1 бр. банан, обелен и нарязан на парчета
3 бр. сини сливи, измити, почистени и нарязани на парченца
щипка канела

Хранителен състав:

Киноа: протеини; витамините А и Е.; миниралите цинк, желязо, магнезий, манган и фосфор.

Сини сливи: витамините А, В4, С, К1 и минералите: калций, калий, магнезий, флуорид и фосфор.

Просо: магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган, фолат, холин, ниацин, както и витамин К и Е.

Банан: фибри, витамин А, В4, С, фолиева киселина, манган, калий, фосфор.

Стъпки на приготвяне

1. В тенджера кипваме около 200 мл. вода. Прибавяме просото, киноата и варим на умерен котлон около 10-12 мин. Махаме тенджерата от огъня и оставяме за 5 мин. със затворен капак.

2. През това време пюрираме плодовете заедно с подправката. Ако сините сливи ги пюрирате със люспата им е необходимо повече време за постигане на гладко пюре. Прибавяме свареното просо, киноа и пасираме повторно до получаване на хомогенна смес. Накрая добавяме мазнината и разбъркваме добре!

Просо и киноа с банан и сливи

Просо и киноа с банан и сливи

Сурови плодове

Може след 6 м.
– само някои плодове (банан; авокадо; грозде; пъпеш; ябълка – спорен плод; манго – евентуално)
– не трябва да предизвикват никакъв стомашен дискомфорт

Най-добре след 8 м.
– всички гореизброени могат да се включат и от 8 м.
– суровите плодове са по-силен алерген от термично обработените
– плодовите киселини стимулират двигателната активност на стомахчето (проблемите идват в по-късна възраст)
– суровите плодове съдържат доста фибри (товарят храносмилането)
– в много схеми на захранване сурови плодове се предлагат именно след 7-8 м. (с някои изключения)

Първите пресни плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи:
– ябълка (сладка)
– круша (сладка, не много твърда)
– грозде (обелени зърна)
– банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
– авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)

Избягва се смесването на пресни плодове, поне в началото. Причините са две: за да опознае детенцето ‘чистия’ вкус на даден плод и за да не се претовари храносмилането поради различната смилаемост на плодовете.

Допълнение за ябълката: в някои схеми се препоръчва сурова, но по-често се среща мнението да е леко термично обработена. Ако е прясно пюрирана, ябълката не е лесносмилаема (заради целулозата и пектина). Ако е под формата на сок, той също може да бъде агресивен за стомаха.

Консумират се до 15-20 мин. след разрязването, почистването и пасирането, след това пресните плодове имат много малко витамини в резултат на окислителните процеси.

Има и научно обосновани теории, че е добре да се предлагат за начало пресни плодове, типични за местните географски ширини, но практиката по-скоро не доказва правотата на тези теории.

– от семейството на ябълките, сливите, крушите, черешите, прасковите и т.н. ( няма особености от гледна точка на алергиите – но източниците за детско хранене не са много изчерпателни по въпроса)
– слаба киселинност
– разнообразни витамини
– доста калорична (предимство в детското хранене)
– пасираната или намачкана сърцевина има мека и гладка консистенция (подходяща за по-малките)

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *