Пълнозърнести спагети с тиквичка и козе сирене
60 мин.
лесно
3 години +
Необходими продукти
1/2 пакет пълнозърнести спагети
1 тиквичка
1 морков
1 стрък праз
150 г. козе сирене
2 с.л. заквасена сметана
5-6 нарязани на колелца черни маслини без костилки
кашкавал за поръсване
подправки: зехтин, лимонов сок, сол, черен пипер
Хранителен състав:
тиквички: витамин В1, В2, В6, С, К, бетакаротин, фолиева киселина, мед, манган, магнезий, фосфор, калий, целулоза.
козе сирене: витамин А, В2, В4, калций, натрий, фосфор
Стъпки на приготвяне
1. Нарязваме праза на пръчици, а тиквичката и моркова с белачката за картофи на лентички.
2. Заливаме зеленчуците с 2-3 с.л. зехтин, сока от 1/2 лимон и посоляваме. Разбъркваме и оставяме да престоят в тази марината 1/2 час.
3. Загряваме дълбок тиган и задушаваме зеленчуците заедно с марината за 3-4 мин. Прибавяме нарязаните маслини и сиренето на малки кубчета. Подправяме с черен пипер. Готвим на слаб огън около 10 мин.
4. Накрая прибавяме заквасената сметана. Разбъркваме и ако е много гъста сместа наливаме малко вода, за да се получи сос.
5. Към предварително сварените спагети според оказанията на опаковката прибавяме сготвените зеленчуци със соса и разбъркваме. Поднасяме с настърган кашкавал отгоре.