Сладкиш със сини сливи
50 мин.
лесно
12+
Необходими продукти
10 бр. сини сливи
2 яйца
1 ч.ч. захар + захар за овалване на сливите
60 г. меко масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
2 ванилии
1/2 пак. бакпулвер
Хранителен състав:
сини сливи: витамините А, В4, С, К1 и минералите калций, калий, магнезий, флуорид и фосфор.
Стъпки на приготвяне
1. В купа разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме мекото масло и рабиваме до получаване на пухкав крем. Прибавяме киселото мляко.
2. В отделен съд смесваме пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Прибавяме ги постепенно към яйчената смес и разбъркваме внимателно с лъжица. Изсипваме сместа в тавичка с размери около 20/25 см, на дъното на която сме поставили хартия за печене. (ако не разполагаме с хартия за печене, намазваме дъното на тавата с мазнина и посипваме с брашно, за да не залепне сладкиша)
3. Измиваме и разполовяваме сливите. Отстраняваме костилките. Овалваме ги в захар и ги подреждаме върху тестото. Печем сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 мин, като проверяваме готовността с клечка за зъби. Нарязваме и поднасяме десерта след като изстине.