Смешна шоколадова торта за първи рожден ден

2.30 ч.

средна трудност

15 м.

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 гласа, средно: 4,83 от 5)
Loading...

Необходими продукти

За торта с диаметър 20 см.
1 бр. ананас

ЗА ОСНОВАТА:
100 гр. сурови бадеми
20 гр. кокосови стърготини
1-2 с.л. кокосов чипс
12-16 сочни фурми (предварително накиснати във вода за 2 ч.)
2 с.л. кокосово масло
1 с.л. какаово масло
1 с.л. мед
1 ч.л. екстракт от ванилия

ЗА КРЕМА ОТ КАШУ:
200 гр. сурово кашу, накиснато за една нощта във вода
120 гр. кокосови стърготини
4 с.л. кокосово брашно
2-3 с.л. коксов чипс
180 мл. кокосово мляко
6 с.л. кокосово масло
4 с.л. какаово масло
3 с.л. мед
1 ч.л. екстракт от ванилия
1 1/2 чаша сок от лимон:

ЗА ШОКОЛАДОВАТА ГЛАЗУРА:
50 гр./мл. кокосово масло
50 гр./ мл. какаово масло
2 с.л. мед
2-3 с.л. кокосово мляко
2 с.л. кокосово брашно
2 ч.л. брашно от рошкови
1 с.л. екстракт от ванилия

Хранителен състав:

Бадеми: витамини В1, В2, В9, Е. Минерали - калций, желязо магнезий, цинк и фибри;

Кашу: витамините В1, В2, В6, В9 и минералите магнезий, фосфор, цинк, мед и желязо.

Кокосово масло: наситени мастни киселини, полиненаситени мастни киселини, мононенаситени мастни киселини;

Ананас: минералите желязо, калий, калций, йод, витамини В, А и С

Стъпки на приготвяне

1. За блата:
Разтопяваме на водна баня какаовото и кокосовото масло. В блендер слагаме бадемите, кокосовите стърготини и кокосовия чипс и ги смиламе. Добавяме и останалите съставки и отново блендираме до получаване на лепкаво тесто. В ринг, на който покриваме стената с хартиена лента, направена от хартия за печене, изсипваме тестото и притискаме с пръсти, докато се оформи блат.

2. В блендер или кухненски робот слагаме отцеденото кашу, кокосовите стърготини, кокосовото брашното и чипса и блендираме до получаване на финна маса. Добавяме и другите съставки за крема и отново блендираме. За получаването на гладък, фин крем е необходимо уреда за смилане да е високоскоростен.

3. Изсипваме крема от кашу върху блата от бадеми и заглаждаме. Слагаме тортата в хладилника, за да стегне докато приготвим глазурата Ананаса обелваме и нарязваме на парчета. Декорираме по собствено усмотрение. Един от вариантите е да сложим парчета ананас между блатовете и като украса.

4. Разтопяваме какаовото и кокосовото масло и меда на водна баня като разбъркваме периодично. Добавяме кокосовото мляко, рошковото брашно, кокосовото брашно и ванилията и разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Отстраняваме от водната баня и продължаваме да разбъркваме с пасатор, докато шоколадът започне да стяга, но е все още течен. Изсипваме глазурата върху тортата и разстиламе равномерно. Препоръчвам ви да махнете ринга преди да изсипете глазурата. По този начин можем да намажем с глазура и отстрани на тортата. Важно е глазурата да е тънък слой, в противен случай ще се начупи, когато я разрязваме. Оставяме тортата да стегне в хладилник за поне 2 часа. Може да декорираме отгоре с част от крема от кашу, кокосов чипс, ананаса и бадеми.

Тортата разрязваме с горещ, сух нож.

5. Честит рожден ден, мила рожбо!

Смешна шоколадова торта за първи рожден ден

Смешна шоколадова торта за първи рожден ден

Смешна шоколадова торта за първи рожден ден

Смешна шоколадова торта за първи рожден ден е торта за гостите в празничния ден или за деца над 15 м.

Защо смешна торта? Смешна е, хапваш парче от нея и след двайсеина минути ти става едно, приятно и много весело. Това се дължи на високоенергийните какаови и кокосови масла в добавка с ядките в тортата. Тези съставки повишават настроението и са отличен заместител на кафето и енергийните напитки, и това е сериозно! Ако не вярвате, опитайте от смешната енергийна торта. Затова внимавайте с количествата от нея, които давате на малките деца.

Още рецепти за вкусни торти, може да видите: 

Празнична торта – птиче гнездо

Първата торта – здравословна и вкусна

Боровинкова торта за първи рожден ден

detski rojden den

Facebook Comments Box


3 thoughts on “Смешна шоколадова торта за първи рожден ден”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *