СОЛЕНИ МЪФИНИ С КОПРИВА
Солени мъфини с коприва са кексчета с отлични вкусови качества.
И въпреки че бодливото растение – коприва не e приятнo да докосва кожата ни, ползите от консумацията му са безспорни. Високи нива на минерали, включително калций, желязо, калий, магнезий, фосфор и манган, коприва също така е отличен източник на витамин С, В комплексни витамини и бета-каротин. Растението действа и като средство за отстраняване на слуз, а високите нива на желязо може да облекчи анемията. Изненадващо, коприва дори съдържат 10 процента протеин – и по този начин прави лесно абсорбируеми аминокиселините. Нищо чудно, че това разстение се използва в множество рецепти, с които се лекуват слабост, болести и алергии, не само у нас, а в много култури по света!
КОГА ДА ХАПВАМЕ КОПРИВА?
Копривата е най-вкусна и най-питателна в началото на пролетта, няколко седмици след като са първите стръкчета са изскочили от почвата. В някои климати се появява нова коприва и в края на есента, малко преди да дойде по-студено време. Младата коприва е по-нежна и съдържа по-силен вкус. Лесно се разпознава сред другите разстения по височината и малко по-светлия оттенък зелено, спрямо по-старите растения. Носете ръкавици (гума или найлон за да предпазите ръката си), панталони и риза с дълъг ръкав, когато събирате коприва. Захващайте горните 15 см. от растението, като завъртате и чупите върховете или използвайте ножици. Пригответе копривата си за прясна употреба с ръкавици, или ги увиснете да изсъхнат за чай. Също така може да я добавяте към супи и ястия.
ЗАЩО КОПРИВАТА „БОЦКА“ ПРИ ДОПИР?
Копривата ни носи неприятно усещаме, боцкане и парене върху кожата. Това се дължи на факта, че космите (бодличките в края на листата) на растението са пълни с мравчена киселина, ацетилхолин, серотонин и хистамин. Готвенето, накисването или изсушаването на растението унищожава тези парещи вещества, което превръща копривата в чудесна съставка за супи, чайове, мъфини, лазаня, паста и дори сладки.
Вижте и други солени и вкусни мъфини на нашата страница за здрависловни хранене papu.bg
Страхотна рецепта, получиха се много вкусни мъфини. ☺️
Радвам се, че са ви харесали. За малките деца вкусът на коприва не е особено привлекателен, та в добре, че имам опция. Това е моята любима супа, както и на всички вкъщи се харесва: супа с коприва