Тази рецепта идва от арменската кухня. Те е лека, свежа, лесна за приготвяне и в същото време много оригинална.
Таратор салата
30 мин.
лесно
12+
Необходими продукти
1 ч.ч. дългозърнест ориз
1 краставица
2-3 стръка копър
1 шепа орехи (предварително запечени на тиган илли във фурна)
1 скилидка чесън
олио, лимонов сок и сол на вкус
Хранителен състав:
ориз: източник на сложни въглехидрати и влакнини, витамин В6, фолиева киселина, селен, магнезий
Стъпки на приготвяне
1. В тенджера поставяме измития ориз и го заливаме с 3 ч.ч. студена вода (водата трябва да е 1 пръст над ориза). Когато водата заври намаляме огъня и оставяме на котлона без да разбъркваме.
2. След като оризът поеме цялата вода изключваме котлона, поставяме тензух или памучна кърпа върху тенджерата и оставяме да изстине.
3. Разрохкваме ориза с две вилици, за да вкараме въздух в него.
4. Към ориза прибавяме нарязаните на ситно краставица, копър, смления чесън и натрошените печени орехи. Овкусяваме с олиото, солта и лимоновия сок.
5. Салатата може да бъде срвирана като предястие или гарнитура към основно месно или зеленчуково ястие.