Риба
12 месец:
– повечето риби са силен алерген
– морската риба е по-силен алерген от речната (херинга, скумрия, сьомга, треска)
– риба тон и скумрия (от консерва) – имат високо съдържание на хистамин
Филе от сьомга на фурна
30 мин.
лесно
12 +
Необходими продукти
1.2 - 1.4 кг. филе от сьомга на резени
4 бр. пресен лук, нарязани на парчета (само бялата част)
1 с.л. копър, ситно нарязан
2 бр. средни домати, обелени и нарязани на малки кубчета
1 с.л. доматено пюре
300 мл. вода
100 мл. зехтин
1 с.л. сол (след 12 +)
1 с.л. риган
Хранителен състав:
Сьомга: витамин А, В2, В5, калий, фосфор, аминокиселини
Стъпки на приготвяне
1. Пестеливо осоляваме филето и го оставяме да се отцежда в цедка.
2. В чаша сипваме малко вода и доматеното пюре, разбъркваме добре. В тава изсипваме разтвореното доматено пюре. Доливаме останалата вода, зехтина, лука, доматите, подправките. След това добавяме сьомгата и я завъртаме 2-3 пъти, за да се покриете със сместа от всички страни. Печем в предварително загряна фурна при 180 градуса в продължение на 15 минути.