Хляб
Бял хляб (непълнозърнест пшеничен) = преди 1 год.
Черен хляб (непълнозърнест ръжен, непълнозърнест смес от различни зърна) = преди 1 год.
Черен хляб (пълнозърнест от всякакви зърна) = след 1 год.
След 1 год. е добре да се редуват пълнозърнест с рафиниран хляб. Пълнозърнестият хляб е отличен източник на фибри и някои групи витамини, но е беден на минерали, включително желязо. Пълнозърнести храни може преди 1 год., но пълнозърнестият хляб и подобни тестени изделия са отделна категория. Те се препоръчват не по-рано от 12 месеца, дори след 15-18 м. След 1 год. са достатъчни 30-60 г хляб дневно. На тази възраст хлябът вече успешно допълва хранителния режим.
Скорбялата в препечения хляб е по-лесносмилаема.
Мекият хляб също е опасен за задавяне, защото лесно се размеква и залепва върху небцето – затова се дават корички от хляб или сухари за гризане или чесане на венците.
Препечен хляб се дава през първите месеци от захранването. Може да се дава хляб без да е препечен и преди 1 година, зависи от детето – в попара, за дъвкане и т.н. Нормален хляб се предлага след 1 год. като допълнение към основното зеленчуково хранене.
На сайта може да намерите и други рецепти за хляб: „Хляб от спелта с квас от кефир“, „Домашен типов хляб без месене“ и „Домашен хляб“.