Ципура на фурна с ароматни билки и печени картофи
60 мин.
лесно
12+
Необходими продукти
2 бр. изчистена риба ципура
1 лимон
2 с.л. зехтин
1/2 връзка магданоз
1 щипка салвия (градински чай)
сол на вкус
3 скилидки чесън
5-6 картофа за гарнитура
подправки за картофите: сол, червен пипер, чубрица
2 с.л. зехтин
Хранителен състав:
риба ципура: протеин, витамин D, селен
Стъпки на приготвяне
1. Почистената и измита риба поставяме в тава върху хартия за печене. Посоляваме отвън и отвътре. Правим по два напречни разреза от двете страни на рибата.
2. Приготвяме марината от стритите скилидки чесън, зехтина, сока от 1/2 лимон, нарязания на ситно магданоз и салвията.
3. Намазваме рибите с приготвената смес отвън и отвътре. В прорезите и вътре поставяме резени лимон.
4. Покриваме тавата с алуминиево фолио и печем рибата 20 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна. Махаме фолиото и запичаме още 10-15 мин. до получаване на апетитна коричка.
5. Картофите приготвяме по следния начин: Обелваме и ги нарязваме на едри парчета. Поставяме ги в тава и поръсваме с червен пипер, сол, чубрица и зехтин. Разбъркваме добре и наливаме 1/2 ч.ч вода. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до получаване на златиста коричка.