Черна леща с яйце

40 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 ч. черна леща предварително накисната за 24 ч. във вода и 2 с.л. киселина (лимонов сок, суроватка или домашен оцет)
3 бр. твърдо сварени яйца
1 бр. ситно нарязан морков
1/2 бр. ситно нарязан пащърнак
1/2 гл. лук
1/2 от шайба на корен целена с дебелина 2 см.
щипка сол, кориандър, кимион
1/2 ч. л. червен пипер
50 мл. домашен сок от домат
олио и зехтин

Хранителен състав:

Черна леща: витамините В1, В2, В3, В5, В6 и В9 и минералите: желязо, магнезий, фосфор и цинк, селен, калций, калий, мед, манган; фибри.

Яйца: белтъчини, витамините A, D и E, D, холин.

Стъпки на приготвяне

1. Накисната леща измиваме добре под течаща вода. Задушаваме лука за около 4-5 мин на умерен котлон. За да предпазим зеленчука от пържене спазваме съотношението мазнина : вода 1:1 и доливаме по малко всеки път, когато видим, че е извряла. Когато лука стане прозрачен добавяме останалите зеленчуци и задушаваме за още 4-5 мин.

2. Добавяме доматите и подправките. Изсипваме лещата и разбъркваме за 3-4 мин. ястието. Доливаме 600 мл. топла вода и варим за 30 мин. или до пълна готовност. Зърната на лещата не се разваряват, а остават цели.

3. Според вкуса на вашето дете преценете, дали да пасирате яхнията. За една порция се полага едно сварено яйце, предварително нарязано на малки парченца. Когато ястието достигне стайна температура можем да прибавим и няколко лъжици зехтин, лимонов сок или кисело мляко.

Черна леща с яйце

Черна леща с яйце

По-добре не може да бъде казано: „Запознайте се с черната леща – когато се свари, зрънцата й са толкова лъскави, че приличат на черен хайвер от моруна (ето защо е известна още като белуга (моруна)). За разлика от „класическата“ кафява, както и червената и зелена, тя не се разкашква, когато се сготви. Зрънцата запазват формата си, а това, както и необичайният й вид я правят ефектна добавка за салати и супи.“ За повече информация може да видите тук

Facebook Comments Box


1 thought on “Черна леща с яйце”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *