Тиква по тоскански
1 ч. 45 мин.
лесно
12+
Необходими продукти
400 гр. почистена и обелена от кората тиква, тип "цигулка"
500 гр. тиквички
2 големи глави червен лук
4-5 скилидки ситно нарязан чесън
2-3 стръка пресен розмарин, нарязан (или 2 щипки сух)
2-3 стръка пресен риган, нарязан (или 2 щипки сух)
1 лимон
120 мл. зехтин
сол и черен пипер (по желание) на вкус
Хранителен състав:
тиква: витамини В1, В3, В5, В6, С, бета-каротин, фолиева киселина, мед, магнезий, калий, целулоза, Омега 3 , мастни киселини
тиквичка: витамин В1, В2, В6, С, К, бета-каротин , фолиева киселина, мед , манган ,магнезий , фосфор, калий, целулоза
Стъпки на приготвяне
1. Приготвяме марината, като смесваме зехтина, сока от лимона, чесъна, ригана и розмарина. Нарязваме тиквата на кубчета с размери около 1 см. Измиваме тиквичките, отстраняваме дръжката и както са с кората ги нарязваме на кубчета, с размер еднакъв на кубчетата тиква. Слагаме тиквата и тиквичките в приготвената марината от зехтин, лимонов сок и подправки и оставяме да престоят в нея поне 30 минути, като периодично разбъркваме.
2. Обелваме лука и го нарязваме на половинки, а след това всяка половинка на дебели резенчета.
3. Изваждаме зеленчуците от маринатата и ги слагаме в тава. Прибавяме лука. Поръсваме със сол на вкус. Поливаме с половината от маринатата.
4. Пускаме фурната на грил функция, на най-висока степен. Слагаме тавата на решетката в долната половина на фурната и оставете да се пече до готовност, като разбъркваме от време на време. Ако е необходимо в процеса на печене, може да добавим от останалата марината.
1 thought on “Тиква по тоскански”