Топчета от тиква и сирене рикота

60 мин.

лесно

12+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 гласа, средно: 4,33 от 5)
Loading...

Необходими продукти

250 г. обелена и нарязана тиква
250 г сирне рикота
1 с.л. накълцан магданоз
3 малки картофа сварени и смачкани на пюре
70 г сирене пекорино или настърган кашкавал
2 яйца
100 г галета
1 с.л. сладък червен пипер
1 ч.л. сол
За овалване:
1 купичка галета + 1 с.л червен пипер

Хранителен състав:

тиква: витамини В1, В3, В5, В6, С, бета-каротин, фолиева киселина, мед, магнезий, калий, целулоза, Омега 3 , мастни киселини

Стъпки на приготвяне

1. Обелваме и нарязваме тиквата на малки парчета.

2. Поставяме парчетата в тава върху хартия за печене и запичаме в загрята фурна на 220 градуса за 25 мин.

3. През това време сваряваме обелените картофи във вряща вода за 20 мин.

4. В купа поставяме запечената тиква и сиренето рикота и пасираме.

5. Прибавяме намачканите картофи, яйцата, сиренето пекорино/кашкавала, червения пипер, солта, магданоза и галетата. Разбъркваме всичко.

6. От получената смес оформяме малки топчета с ръце. Овалваме ги в смес от галета и червен пипер и ги подреждаме върху хартия за печене.

7. Поливаме ги със струйка зехтин и ги слагаме да се пекат в загрята на 180 градуса фурна за 20 мин.

Топчета от тиква и сирене рикота

Топчета от тиква и сирене рикота

Тиква, какво да кажем за нея. Ето, споделяме с вас една прекрасна рецепта с тиква.

Може да се сервира тиква като предястие или допълнение към празнично детско меню.

Този зеленчук притежава ценни диетични и вкусови качества, а хранителната й стойност силно наподобява тази на картофите. В зрелите плодове от сравнително качествени сортове се съдържат значително малко количество белтъчини и мазнини, по-голямо количество захари (захароза и глюкоза), както и вода.

Не всеки знае, че тиквата е роден в Мексико, принадлежи към семейство Тиквови, както и че има различни видове, които се различават по форма, стъбло, цвят и размер на плодовете и семената.

В Ботаника тези зеленчуци имат четири категории: Cucurbita MaximaCucurbita индийско орехчеCucurbita PepoCucurbita melanosperma, или простоземни тикви и тиквички.  Може да се каже също че е зеленчук, беден на захар и богат на витамини и минерали. Тя притежава свойства антидиабетен и антихипертензивен. Това е отбелязано в проучване, проведено от екип от университета в Масачузетс и публикувано в „Journal на Medicinal Food“. Изследователите отбелязват, че този зеленчук е ефективен при контролирането на метаболизма на захарите. Следователно редовната му консумация поддържа нивата на кръвната глюкоза.

 

Още рецепти може да видите на сайта ни.

 

 

Facebook Comments Box


2 thoughts on “Топчета от тиква и сирене рикота”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *