Крем супа от печена тиква – цигулка

70 мин.

лесно

12+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 бр. тиква, цигулка разполовена на половина
1 с.л. масло от авокадо или зехтин
1 малка жълта глава лук, разполовена 
1 скилидка чесън, обелена
1/2 с.л. кленов сироп
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
1/4 ч.л. смлян джинджифил
4 ч. зеленчуков бульон
2 с.л. масло, по желание

Хранителен състав:

тиква: витамини В1, В3, В5, В6, С, бета-каротин, фолиева киселина, мед, магнезий, калий, целулоза, Омега 3 , мастни киселини

Стъпки на приготвяне

1. Загряваме фурната до 180 градуса. Докато фурната достигне желаната температура, изрязваме краищата на тиквата и я режем по дължина.  Почистваме я от семките и мембраната. Прехвърляме я в тава за печене, с отрязаната част нагоре и я намазваме с растително масло, поръсваме със сол. 

2. След това я слагаме със срязаната страна надолу и я печем за 60 минути. На 30-минутна добавяме във фурната и двете половинки лук омазнени и продължаваме да печем за още 30 минути, след което изваждаме внимателно врялата тава със зеленчуците от фурната.

3. Когато тиквата е достатъчно хладна, за да се борави с нея без риск да се изгорим, с голяма лъжица и изваждаме месото. Прехвърляме го в блендер. Отстраняваме външния слой на лука и го добавяме към тиквата, заедно с чесъна, кленовия сироп, индийското орехче, джинджифила, маслото и зеленчуковия бульон. Първоначално добавяме 3 чаши зеленчуков бульон или вода. Ако все още е много гъста супата, добавяме от течноста допълнително, за да постигнем желаната консистенция. Смесваме на висока скорост за няколко минути или докато стане кремообразно.

4. Опитваме от супата и добавяме още сол, ако е необходимо. Гарнираме супата по желание с тиквени семки и магданоз.

Крем супа от печена тиква – цигулка

Крем супа от печена тиква – цигулка

КРЕМ СУПА ОТ ПЕЧЕНА ТИКВА – ЦИГУЛКА 

Супата от печена тиква – цигулка е класическа рецепта за супа за есен и зима. Днес обаче печем тиквата, което придава  по-голяма дълбочина на вкуса и улеснява приготвянето на супата.

Супата от тиква приготвяме от тиква, лук, чесън, кленов сироп, индийско орехче, джинджифил, зеленчуков бульон (по желание) и сол. Тази супа дори и без млечни продукти е ултра-кремообразна. В случай, че нямате непоносимост към млечни продукти, може да добавите една или две супена лъжица качествено масло. Това  определено ще повишава дълбочината на вкус.

Със сигурност бихте могли да приготвим тази супа и на котлона, но има две ключови предимства в печенето на продуктите, пред това да бъдат варени:

  • Дълбочина на вкуса: печенето на зеленчуци придава земен, опушен, карамелизиран сладък вкус.
  •  Когато печем тиквата, не е необходимо допълнително белене или нарязване. Просто трябва да направим един разрез през средата й. След което да извадим семките от вътрешността. 

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ПЕЧЕНА СУПА ОТ ТИКВА

Отрязваме двата края на тиквата, след това я разрязваме и по дължина. След това с лъжица, изваждаме семената и мембраната.

Поставяме тиква с разрязаната страна нагоре върху тава за печене и я намазваме с масло от авокадо или зехтин, поръсваме със сол. След това я обръщаме така, че отрязаната страната, да е надолу към тавата. Готвим 60 минути при 180 градуса, и следим часовника, защото на 30-минутна добавяме лука в тавата за печене (също с рязаната страна надолу) и ще продължаваме да готвим още 30 минути.

Оставяме тиквата и лукът да се охладят.  След това изваждаме месото от тиква с голяма лъжица и го прехвърляме в блендер.

Слагаме тиквата и лукът в блендера заедно с чесъна, кленовия сироп, солта, индийското орехче, джинджифила и зеленчуковия бульон. Бих препоръчала да се сложи първоначално 3 чаши зеленчуков бульон и да се смеси, за да се прецени дали ви харесва консистенцията. Ако е гъсто винаги може да се добави още, за да се разреди. При желание може да се добави и масло. Смесваме всички съставки на висока скорост за няколко минути или до кремообразна смес.
Изсипваме супата в купички за сервиране. Гарнираме печената супа от тиква с тиквени семки и магданоз.

Гарнитура:

тиквени семки
магданоз

За още вкусни рецепти с тиква:

Топчета от тиква и сирене рикота

Паста кейк с тиква и горгонзола

Сурова торта с тиква и ябълки

 

здравословен за за детски рецепти

Facebook Comments Box


1 thought on “Крем супа от печена тиква – цигулка”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *