Коледни сладки с джинджифил
2ч.
лесно
12 +
Необходими продукти
85г. краве масло
100 гр. мед
1 яйце
350 гр. брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. канела
1 с.л. джинджифил
2 с.л. настъргани лимонови корички
за глазурата:
1ч.ч. пудра захар
сока от половин лимон
черен шоколад
сладкарски маркери и мъниста за украса
Хранителен състав:
джинджифил: фибри, захари, мазнини, витамините : Беатин, А, В2, В4, Фолиева киселина, минералите: Желязо, калий, калций, магнезий, манган, селен, фосфор, цинк.
мед: витамини - В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини - A, PP, органични киселини- винена, лимонена, млечна, мравчена, минерални соли- калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий, аминокиселини около 20 на брой
Стъпки на приготвяне
1. В дълбок съд разтопяваме маслото и меда на водна баня. След като изстине добавяме яйцето и разбиваме с телена бъркалка.
2. В отделна купа пресяваме брашното, смесваме със содата и канелата. Добавяме настъргания джинджифил и лимоновите корички.
3. Постепенно прибавяме сухите съставки към маслената смес. Омесваме гъсто тесто. Оставяме го в хладилник да стегне за 1 час.
4. Разточваме тестото на тънък пласт. Изрязваме фигурки с форма по желание.
5. Подреждаме формичките в тава върху хартия за печене и изпичаме в предварително загрята на 180 градуса фурна за 8-10 мин. Внимаваме да не изгорят.
6. Приготвяме два вида глазура. Вариант 1: смесваме лимоновия сок с пудрата захар и разбъркваме до получаване на гъста каша. Вариант 2: разтопяваме шоколад на водна баня. Следва най-приятният момент-украсата. Намазваме изстиналите сладки с двата вида глазура. Ако използваме мъниста, пръчици или звездички за украса ги поръсваме докато повърхността не е изсъхнала, за да залепнат за нея.