Още един вариант на супа от карфиол. Прекрасна е и децата я обичат.
Крем от карфиол с булгур
40 мин.
лесно
8 +
Необходими продукти
1л. вода, в която разтваряме 1 ч. л. зеленчуков бульон (рецептата може да видите на сайта)
400 гр. карфиол нарязан на розички
140 гр. праз
50 гр. булгур
зехтин и 1 ч. л. гхи
подправки: магданоз, дафинов лист
сока на половин лимон и/или няколко лъжици кисело мляко
Хранителен състав:
Карфиол: Витамин В5, В6, фолиева киселина ,магнезий ,целулоза, Омега 3, мастни киселини Булгур: Бетаин, вит. А, В2, фолиева киселина и миниралите - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор
Стъпки на приготвяне
1. Загряваме в тенджера мазнината и прибавяме праза (малко от бульона) и задушаваме за около 4-5 мин. Внимаваме да не извира напълно водата, за да предпазим зеленчука от запържваме.
2. Добавяме карфиола, булгура, дафиновият лист и целия бульон. Варим 20 мин. на умерен котлон до омекване на булгура и карфиола. Когато ястието е готово го сваляме от котлона и при затворен капак го оставяме за 10 мин. да "почине". След това изваждаме дафиновия лист и пасираме.
3. Поръсваме с наситнен магданоз. Овкусяваме с лимон. Крема от карфиол се сервира още докато е топъл.