Пролетен зелен ориз с лапад
45 мин.
лесно
12+
Необходими продукти
1 ч.ч. ориз
1-2 връзки лапад
1 връзка зелен лук
няколко стръка пресен магданоз
3 ч.ч. вода
4-5 с.л олио
зеленчуков бульон (рецептата може да намерите тук в сайта)
подправки: джоджен, сол, червен пипер
Хранителен състав:
лапад: витамин А, С, фолиева киселина, желязо, калий, фосфор
ориз: фибри, захари, мазнини, витамини В2, В4, фолиева киселина, минерали – калий, флуорид, фосфор, магнезий, калций, селен, желязо, аминокиселини
Стъпки на приготвяне
1. Измиваме хубаво лапада и лука. Нарязваме на ситно, като отстраняваме дръжките на листата лапад.
2. Загряваме олиото в дълбок тиган заедно с малко вода и задушаваме лука за 4-5 мин. Прибавяме лапада и измития ориз и задушаваме още няколко минути.
3. Прибавяме подправките - джоджен, червен пипер, сол и заливаме с разтворения в горещата вода зеленчуков бульон. Намаляме силата на огъня и готвим докато водата се поеме почти изцяло от ориза. Разбъркваме от време на време. Малко преди да свалим от котлона прибавяме наситнения магданоз.
4. Поднасяме с лъжица кисело мляко отгоре.