Телешки кюфтенца с пюре от сладък картоф
60 мин.
лесно
12+
Необходими продукти
300-400 г. телешка кайма
1 глава лук
1 яйце
1 филия хляб (по-суха е по-добре)
сол, кимион, чубрица
2 с.л. зехтин
1/2 сладък картоф
1 с.л. масло
Хранителен състав:
телешко месо: витамин В2 и В4, фолиева киселина, фосфор, калий, магнезий, калций
сладък картоф: витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, селен, фосфор, магнезий, калций
Стъпки на приготвяне
1. В купа смесваме каймата, яйцето, нарязания на ситно лук, филията хляб, накисната във вода, отцедена и натрошена, подправките: сол, кимион, чубрица.
2. Омесваме с ръце и оставяме каймата да си почине за 15 мин.
3. Включваме фурната на 180 градуса. Застиламе тава с харитя за печене и върху нея подреждаме оформените с ръце малки кюфтенца. Заливаме ги със струйка зехтин и ги печем за около 30 мин. или до получаване на коричка отогре.
4. През това време, измиваме и обелваме сладкия картоф. Нарязваме го на кубчета и го варим на пара до омекване. Намачкваме го докато е горещ с вилица, като прибавяме и маслото към него.
5. Сервираме кюфтенцата върху канапе от пюрето сладък картоф.