Поредицата летни каши продължава.
Просо с банан, праскова и кайсия
20 мин.
лесно
8 +
Необходими продукти
2 с.л. просо накиснато предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
1/2 от праскова, измита почистена и нарязана на парчета
1/2 бр. банан, обелен
2 бр. кайсии, измити, почистени и нарязани
1 с.л. кокосово масло или гхи
Хранителен състав:
Просо: магнезий, калий, фосфор, калций, цинк, манган, фолат, холин, ниацин, както и витамин К и Е.
Банан: фибри, витамин А, В4, С, фолиева киселина, манган, калий, фосфор.
Кайсии: витамин А, В3, фолиева киселина, В5, С, Е,, К. и минералите калий, желязо, мед, магнезий.
Стъпки на приготвяне
1. В тенджера кипваме около 200 мл. вода. Прибавяме просото и варим на умерен котлон около 10-12 мин. Махаме тенджерата от огъня и оставяме за 5 мин. със затворен капак.
2. През това време слагаме плодовете в дълбок съд и ги пюрираме. Прибавяме свареното просо и пасираме повторно до получаване на хомогенна смес. Накрая добавяме мазнината и разбъркваме добре!